Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling-klassieker Droomvlucht bestaat 25 jaar: 'Zo'n succes hadden we niet verwacht'

10-04-2018, 20.08 uurBeeld: Lisa van der Drift

Eén van de belangrijkste en meest geliefde attracties van de Efteling viert een bijzonder jubileum. Het is deze maand precies 25 jaar geleden dat Efteling-bezoekers voor het eerst konden wegdromen bij de elfjes, trollen, sterren en kastelen van Droomvlucht. De immens populaire darkride opende in april 1993.

Looopings blikt terug op de feestelijke mijlpaal met drie belangrijke betrokkenen van het eerste uur: toenmalig projectmanager Lex Lemmens (73), voormalig commercieel directeur Reinoud van Assendelft de Coningh (66) en Droomvlucht-componist Ruud Bos (82).

Voor technicus Lemmens is de verjaardag van Droomvlucht "een jubileum met een zwart randje", vertelt hij. De ontwikkeling van de attractie ging namelijk gepaard met veel technische problemen. Zo bleek het transportsysteem in eerste instantie niet te functioneren, waardoor de opening een jaar uitgesteld moest worden.

"We wilden een prachtige attractie openen, maar dat lukte niet vanwege technisch falen", aldus Lemmens. "Dat ervaar ik nog steeds als een kras op mijn ziel." Toch zegt hij trots te zijn op het eindresultaat. "We wilden voor het eerst een attractie bouwen waarin bezoekers echt konden zweven, met een uniek transportsysteem. Dat is uiteindelijk gelukt."Van Assendelft de Coningh - toen hoofd commerciële zaken - herinnert zich nog hoe hij aan pers en publiek moest vertellen dat de opening van Droomvlucht in 1992 niet door kon gaan. "Dat was heel pijnlijk. Maar na de bewuste persconferentie zijn we rondleidingen gaan geven door de attractie die het niet deed. En dat was al een groot succes. Iedereen wilde het gestrande schip van dichtbij zien."

Mede daardoor én dankzij een epische reclamecampagne beleefde de Efteling toch een topjaar. "We omschreven Droomvlucht als 'het mooiste dat de Efteling ooit is overkomen'. Daar geloofden we echt in. We hadden een rotsvast vertrouwen in de ontwerpen van Ton van de Ven."

Droomvlucht-ontwerper Van de Ven heeft de raad van commissarissen destijds op een wel heel bijzondere manier weten te overtuigen om de plannen goed te keuren. Van Assendelft de Coningh: "Tijdens een vergadering liet Ton vijf tekeningen zien. Toen kwamen er heel veel vragen over het budget en de doelgroep. Vervolgens vroeg Ton aan de commissaris: 'Vind je het mooi?' Ja, hij vond het hartstikke mooi. 'Nou, welkom bij de doelgroep', zei Ton. Op die manier werden destijds beslissingen genomen over investeringen van miljoenen guldens." Van de Ven overleed in 2015.Ruud Bos verzorgde de muziek van Droomvlucht. De oud-huiscomponist van de Efteling is 25 jaar later nog altijd erg blij met de soundtrack. "Ik sta er nog voor 100 procent achter. Als ik een ritje maak, zit ik nog steeds te genieten. En thuis zet ik het eerlijk gezegd ook weleens op. Het verbaast me niet dat het zo'n geliefde attractie is."

Bos werkte nauw samen met ontwerper Van de Ven. "Ik weet nog precies hoe dat ging: ik kreeg een paar schetsen en men zei: 'Maak maar wat.'" Toen volgde een demo. "Later ben ik zonder muziek in de attractie gaan zitten. Daarna kon ik finetunen wat ik had bedacht."

Inmiddels heeft Droomvlucht in Nederland en ver daarbuiten een iconische status verworven. Lemmens: "Gaande weg bleek dat Droomvlucht dé publiekslieveling was geworden. Wij wisten wel dat we iets moois en unieks hadden neergezet, maar zo'n groot succes hadden we niet verwacht. Prachtig dat die waardering er vandaag de dag nog steeds is."

Ook Van Assendelft de Coningh is anno 2018 nog steeds diep onder de indruk van Droomvlucht. "Ik zat er een paar weken geleden nog in. Je mond valt open van verbazing en je blijft nieuwe dingen zien."

Binnenkort presenteert de Efteling een hypermoderne virtualreality-versie van Droomvlucht, zodat invaliden de attractie ook kunnen beleven. Dat is tot nu toe niet mogelijk.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be