Welkom!

Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.

Help ons door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
Deze hinderlijke boodschap zal dan verdwijnen. Bedankt!
Dolfinarium

Miljoenenverlies voor Dolfinarium Harderwijk: 'Reden tot zorg'

20-12-2017, 09:27 uur | Reacties

Het gaat niet goed met het Dolfinarium in Harderwijk. Dat blijkt uit de jaarrekening over het boekjaar 2014-2015, die pas deze maand werd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. In het document wordt gesproken over een verlies van ruim 3,9 miljoen euro.

Een jaar eerder was dat nog 1,2 miljoen euro. De operationele kosten van het bekende zeedierenpark stegen met 8 procent tot 15,7 miljoen euro. "Hoewel onze reserves nog groot genoeg zijn om het verlies op te vangen, is de financiële positie van het bedrijf reden tot zorg", schrijft directeur Bert van de Hoef in een verklaring.

ZIE OOK: Dolfinarium verliest tienduizenden bezoekers

Protesten van dierenactivisten zijn volgens hem de belangrijkste reden van teruglopende bezoekersaantallen. "De negatieve publiciteit tast de publieke opinie aan, waardoor ook het aantal sponsors en andere partners afneemt." Om op korte termijn geld te besparen, wordt er bezuinigd op het personeel en operationele kosten. "Onze focus ligt de komende jaren op financieel weer gezond worden."

Op 1 april 2015 vertrok directeur Marten Foppen bij het Dolfinarium. Toen onlangs bleek dat Foppen verdacht werd van fraude en belangenverstrengeling bij Het Spoorwegmuseum, ontdekte opvolger Van de Hoef ook "meerdere onregelmatigheden" in de boeken van het Dolfinarium. Er volgde een fraudeonderzoek, maar er werd uiteindelijk geen aangifte tegen Foppen gedaan.

Daarover wordt in het jaarverslag echter niet gesproken. Wel staat er: "We hebben correcte en noodzakelijke maatregelen genomen om het risico op fraude en diefstal te beperken."

Eigenlijk had de jaarrekening van 2014-2015 uiterlijk twaalf maanden na afloop van het boekjaar gedeponeerd moeten zijn, op 31 oktober 2016. Het jaarverslag van boekjaar 2015-2016 is nog niet af, maar de voortekenen zijn niet goed. Van de Hoef: "In 2016 gaat het nieuwe dierenpark Wildlands open in Emmen. Dit wordt een grote concurrent voor het Dolfinarium in een markt die al zwaar onder druk staat."

Eind jaren negentig trok het Dolfinarium nog ruim een miljoen bezoekers per jaar. Vorig jaar waren dat er nog geen 590.000. De komst van een nieuw waterpark moet het tij de komende tijd gaan keren.

Het Dolfinarium is sinds 2015 onderdeel van de Spaanse groep Aspro Parks, voorheen Aspro Ocio. Daarvoor was het park eigendom van de Franse firma Compagnie des Alpes, bekend van onder meer Walibi Holland, Walibi Belgium en Parc Astérix.

ZIE OOK: Dolfinarium doet onderzoek naar fraude door oud-directeur

Reacties
Bijdrage