Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp kampt met geldgebrek

10-12-2017, 09:00 uur | Reacties

Eén van de bekendste dierentuinen van Nederland kampt met een schrijnend geldgebrek. Diergaarde Blijdorp heeft vele tientallen miljoenen euro's nodig voor broodnodige werkzaamheden, maar dat geld is er niet. Dat vertelt directeur Erik Zevenbergen in een openhartig interview met het AD.

Veel gebouwen moeten dringend opgeknapt worden, aldus Zevenbergen. Hij geeft de Rivièrahal als voorbeeld. "Ik heb achter de schermen gekeken, op de daken en in de kelders, en er moet wel heel veel gebeuren aan onderhoud."


ZIE OOK: Dierentuinen Artis en Blijdorp krijgen nieuwe directeur

Zo'n verbouwing gaat een hoop kosten, weet de Blijdorp-baas. "Je praat al snel over tientallen miljoenen euro's voor deze hal, terwijl ik jaarlijks maar een paar miljoen beschikbaar heb voor het onderhoud van álle gebouwen."

Het bekende Oceanium is eveneens aan vernieuwing toe. "We merken dat dit complex nu, een kleine twintig jaar na opening, kuren begint te vertonen. De installaties die het Oceanium in stand moeten houden, slijten snel door het zoute zeewater. Er is al een plan voor een Oceanium 2.0, waarbij we deel voor deel onder handen nemen." Ook daarvoor zijn nog miljoenen euro's nodig.

Veel gebouwen in Blijdorp hebben de status van rijksmonument. Dat zorgt regelmatig voor vertragingen en andere problemen, omdat verbouwingen vooraf goedgekeurd moeten worden door de welstandscommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De renovatie van het oude roofdierenverblijf kostte mede daardoor 800.000 euro meer dan verwacht.

Blijdorp heeft elke euro hard nodig. "De exploitatie krijgen we net rond", zegt de directeur. Hij hoopt dat bedrijven en de gemeente Rotterdam de komende tijd geld in het dierenpark willen steken.

Zevenbergen zwaait sinds augustus de scepter over Blijdorp. Daarvoor was hij rector op een middelbare school. Hij volgde Marc Damen op, die na zeven jaar vertrok. De Rotterdamse dierentuin trekt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen bezoekers.

ZIE OOK: Fans zamelen 150.000 euro in voor olifanten Blijdorp

Reacties