Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Diergaarde Blijdorp - Rotterdam Zoo

Te hoge werkdruk in Blijdorp: 'Fysieke en emotionele overbelasting'

11-12-2017, 10.54 uur

Medewerkers van Diergaarde Blijdorp hebben het moeilijk. Door een ingrijpende reorganisatie is de werkdruk schrikbarend hoog. Die alarmerende conclusie staat in het meest recente jaarverslag van de Rotterdamse dierentuin, dat Looopings heeft ingezien.

Er wordt gesproken over "verstarring van de organisatie". Medewerkers hebben last van "fysieke en emotionele overbelasting". "De organisatie bleef naar binnen gericht waarin gepercipieerde angsten en onzekerheden een verlammende invloed hadden."

Bovendien is het ziekteverzuim in het dierenpark "behoorlijk hoog". "Er is sprake van overbelasting doordat met minder mensen te veel taken worden uitgevoerd", meldt het rapport.

Er schort ook een hoop aan de interne communicatie. "Het ontbreekt aan een snelle en actuele terugkoppeling van de informatie aan leidinggevenden op de gebieden waar zij verantwoordelijk voor zijn."

De reorganisatie heeft al met al "niet geleid tot een moderne wijze van functioneren". "De neiging terug te verlangen naar het verleden is soms sterker dan de ontwikkelingsmogelijkheden naar de toekomst te zien en te ontwikkelen."

Ook over de huidige staat van Blijdorp is het rapport ongemeen hard. Met name onderwaterwereld Oceanium, geopend in 2000, moet het ontgelden. "Het toenmalige verhaal, een reis langs de kusten van Noord- en Zuid-Amerika, blijkt bij bezoekers niet goed over te komen. De oorspronkelijke verblijven zijn ondertussen behoorlijk gedateerd en beantwoorden niet meer aan de verwachtingen van het moderne publiek."

Onlangs gaf directeur Erik Zevenbergen nog aan dat meerdere verblijven in Blijdorp grondig gerenoveerd moeten worden. Dat gaat vele tientallen miljoenen euro's kosten. "Terwijl ik jaarlijks maar een paar miljoen beschikbaar heb voor het onderhoud van álle gebouwen."

Meer Diergaarde Blijdorp - Rotterdam Zoo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be