Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Disney neemt 21st Century Fox over: wat betekent dat voor Disneyland Paris?

14-12-2017, 13.15 uur

The Walt Disney Company neemt entertainmentbedrijf 21st Century Fox over. Daarover hebben beide firma’s een akkoord bereikt. De filmstudio's en de televisieproductietak van Fox worden voor tientallen miljarden euro's verkocht aan Disney. Maar wat betekent dat voor Disneyland Paris?

20th Century Fox, opgericht in 1915, is één van de grootste filmstudio's ter wereld. Dankzij de overname verwerft Disney de rechten van blockbusters als Avatar, Titanic, Night at the Museum, Ice Age, X-Men, Wolverine, Deadpool en Fantasic Four.

Ook titels als Home Alone, Alien vs. Predator, Independence Day, Planet of the Apes, The Sound of Music, Garfield, Anastasia, Rio, Die Hard, The A-Team, The Devil Wears Prada, The Grand Budapest Hotel, Die Another Day en The Day After Tomorrow komen uit de stal van Fox, net als de series The Simpsons, Family Guy, Homeland, Modern Family en American Horror Story.

Spider-Man
In theorie is het goed mogelijk dat Fox-films op termijn een plek krijgen in Disneyland Paris, denkt 3FM-dj en Disney-expert Michiel Veenstra. "We zagen het ook toen Disney in 2009 Marvel Entertainment overnam. Disneyland Paris was enkele jaren later het eerste Disney-resort ter wereld waar bezoekers Spider-Man konden ontmoeten."

Maar lang niet alle Fox-titels zijn geschikt, vertelt Veenstra aan Looopings. "Deadpool en Family Guy zijn bijvoorbeeld veel te grof en politiek beladen, daar gaat Disneyland Paris zich echt niet aan branden. The Simpsons hebben al hun eigen gebied in Universal Studios Florida, maar voor Disneyland Paris lijkt het me minder opportuun."Veenstra ziet de Avatar-films van James Cameron wel als een serieuze kanshebber voor een eigen attractie of themadeel. Attractiepark Disney's Animal Kingdom in de Amerikaanse staat Florida heeft sinds dit jaar al een groot Avatar-gebied. "Dat is een groot succes. Zoiets zou in Disneyland Paris ook geweldig goed passen."

No-brainer
Ook de superheldentak van Fox - met X-Men, Wolverine en Fantastic Four - ziet de Disney-kenner op termijn wel in Parijs verschijnen. "Zeker nu het Walt Disney Studios Park een Marvel-sausje krijgt, kun je die nieuwe personages relatief makkelijk een plek geven. Dat is een no-brainer."

Home Alone kan volgens de deskundige wellicht gebruikt worden voor een projectieshow tijdens de kerstperiode. "We hebben het over een bewezen klassieker." Animatiereeks Ice Age vindt hij niet Disney-waardig. "Dat is zo lelijk en slecht, hopelijk wordt het snel de nek om gedraaid."

Honderden doden
Veel andere Fox-films zijn inmiddels te verouderd, vreest Veenstra. "En zie van Titantic maar eens een smaakvolle attractie te maken, met honderden doden in de oceaan."

The Walt Disney Company lijfde vaker grote filmbedrijven in. In 2006 nam Disney animatiestudio Pixar over. Sinds 2012 maakt Lucasfilm, de filmstudio van George Lucas, onderdeel uit van Disney.

Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be