Loro Parque

'Spaans dierenpark overtreedt regels met zwangerschap orka Morgan'

07-12-2017, 00:53 uur | Reacties

De bekende orka Morgan, die tegenwoordig verblijft in een Spaans dierenpark, had nooit zwanger mogen worden. Dat beweert de Free Morgan Foundation, een Nederlandse organisatie die de belangen van het dier behartigt.

Morgan werd zeven jaar geleden uit de Waddenzee gered, waarna het Dolfinarium in Harderwijk de orka opving. Na een reeks rechtszaken verhuisde ze naar Loro Parque op Tenerife. "In de destijds gestelde voorwaarden staat heel duidelijk dat er niet met het dier gefokt mag worden", zegt Hester Bartels van de Orka Coalitie. "Nu is dat toch gebeurd."


ZIE OOK: Beroemde Dolfinarium-orka Morgan is zwanger

Volgens Bartels had Morgan nooit alleen gelaten mogen worden met "hitsige mannetjesorka's". "Ze zou naar Loro Parque gaan voor wetenschappelijk onderzoek, maar er is in al die jaren tijd niet één wetenschappelijk rapport verschenen. Wat het park nu doet, is simpelweg verboden. Wij vermoeden bovendien dat de bevruchting niet vrijwillig gebeurd is. Waarschijnlijk is ze meermaals verkracht."

Op 23 januari is er een rechtszaak over het lot van de orka. Voor Loro Parque komt de timing van de zwangerschap goed uit, denkt Bartels. "Zij kunnen dat nu als extra argument gebruiken in de rechtszaal, als ze beweren dat Morgan in het park moet blijven."

ZIE OOK: 'Beroemde Nederlandse orka Morgan doet zelfmoordpoging'

Reacties