Natura Artis Magistra

Nieuwe Artis-directeur blufte zich naar binnen met brutaal mailtje

06-11-2017, 17:37 uur | ReactiesFoto: Edwin Butter

De nieuwe directeur van dierentuin Artis is op een wel heel bijzondere manier aan zijn baan gekomen. Drie jaar geleden stuurde Rembrandt Sutorius (35) een brutaal mailtje aan de toenmalige Artis-directeur Haig Balian. Daarin schreef hij: "Hé, je kent me niet, maar ik ga je opvolgen."

De twee hadden elkaar toen nog nooit ontmoet. Toch kwam de voorspelling uit: sinds afgelopen week is Sutorius de jongste Artis-directeur ooit in de 179-jarige geschiedenis van het Amsterdamse dierenpark.


ZIE OOK: Dierentuinen Artis en Blijdorp krijgen nieuwe directeur

Balian houdt wel van een beetje provocatie. Na het lezen van de mail spraken de twee af in de dierentuin. Er was geen vacature, maar het klikte wel. "Vanaf dat moment ben ik Artis, zonder verdere bijbedoelingen, gaan helpen vanuit mijn expertise: strategie en organisatieontwikkeling", vertelt Sutorius in een interview met Het Parool.

Zo was hij de afgelopen drie jaar een vrijwilliger op managementniveau. Een half jaar geleden vroeg Balian of Sutorius nog interesse had in de directeursfunctie. "Ik heb getwijfeld, want ik had alweer andere plannen." Zijn vrouw haalde hem alsnog over.

Volgens de kersverse directeur is Artis "absoluut nog niet klaar". Hij wil onder meer inzetten op duurzamere gebouwen en een biologisch aanbod in de restaurants. Ook moet het Planetarium worden vernieuwd en komt er meer aandacht voor dierenwelzijn.

Zo is het verblijf van de slingerapen nu nog een doorn in het oog. Ook voor de uilen en het gorillahuis heeft Sutorius ideeën. Het aantal dieren in Artis zou bovendien omlaag kunnen. "Ik heb liever minder dieren die je beter kunt zien in een natuurlijke, ruimere omgeving, dan heel veel dieren."

Over de concurrentie - bijvoorbeeld de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark - maakt hij zich geen zorgen. "Waarom is een panda die je vanaf een meter of twintig bamboe ziet kauwen specialer dan een dwergoeistiti?"

ZIE OOK: GroenLinks: 'Laat dieren in Artis uitsterven'

Reacties