Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Hoe wordt een pretparkplattegrond gemaakt?

07-11-2017, 18.12 uur

Wat komt erbij kijken om een pretparkplattegrond te ontwerpen? Fransman Olivier Pautot heeft er zijn werk van gemaakt. Hij is tegenwoordig verantwoordelijk voor de plattegronden van attractieparken als Walibi Belgium, Plopsaland en Parc Astérix. In een interview vertelt hij hoe hij te werk gaat.

Pautot begon in 2005 als zelfstandig 3D-illustrator. Drie jaar later kreeg hij de vraag om een nieuw parkplan te maken voor Parc Astérix. Tegenwoordig doen veel Europese pretparken een beroep op zijn 3D-kunsten.

"De eerste stap is langsgaan om zo de sfeer en de 'feeling' van het park te ontdekken", vertelt de ontwerper in gesprek met tijdschrift Brakesection Magazine. "Ik maak er ook verschillende foto's, zodat ik weet hoe de attracties, thematisering en landschappen eruitzien." Door te focussen op "herkenbare elementen van attracties" wil hij voorkomen dat hij zich verliest in "nutteloze details".

Op de tekentafel begint Pautot met het tekenen van het grondoppervlak, de wandelpaden, de bruggen en de vijvers. Voor het positioneren van de attracties gebruikt hij Google Maps. Bomen en planten worden één voor één op de kaart gezet. Het hele proces neemt ongeveer twee maanden in beslag. En dankzij de gehanteerde 3D-technologie is het een fluitje van een cent om plattegronden later aan te passen.

Het lastigste aan het ontwerpen van een plattegrond is om te laten zien waar ingangen van attracties en wachtrijen zich bevinden, zegt Pautot. "Ook het type van attractie duidelijk maken vergt soms wat creativiteit en denkwerk. Denk bijvoorbeeld aan het visualiseren van een darkride."

Volgens de artiest hebben kaarten niet alleen als doel om mensen de weg te wijzen. "Een papieren plattegrond is een soort van souvenir. Kinderen hangen het op aan de muur van hun kamer in afwachting van hun volgende bezoek."

Pautot woont net naast de Duitse grens. Al van jongs af aan komt hij regelmatig in Europa-Park. Hij hoopt dat het Duitse attractiepark hem ooit nog een keer inschakelt. "Omwille van mijn jeugdherinneringen zou ik heel graag hun parkplan willen ontwikkelen."



Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be