Olmense Zoo

Eigenaar van Belgische dierentuin reageert op sluiting

12-10-2017, 09.42 uur | Reacties

"Een donderslag bij heldere hemel." Zo omschrijft Charel Verheyen, eigenaar van de Belgische Olmense Zoo, de beslissing om het dierenpark per direct te sluiten. De minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de vergunning van de Vlaamse dierentuin woensdag met onmiddellijke ingang ingetrokken.

Volgens Weyts overtreedt de Olmense Zoo al jarenlang stelselmatig de regels rond dierenwelzijn. Van verbeteringen zou geen sprake zijn. Daarom blijven de poorten sinds gisteren dicht.


ZIE OOK: Minister grijpt in: Belgische dierentuin moet onmiddellijk sluiten

Dierentuineigenaar Verheyen is naar eigen zeggen stomverbaasd. "Het is volledig uit de lucht gegrepen", vertelt hij aan regionale media. Een heleboel misstanden zouden al verholpen zijn. "Er worden allerlei punten genoemd die tien, vijftien jaar oud zijn. Ze weten niet waarover ze spreken. Het klopt allemaal niet."

Minister Weyts is niet onder de indruk van dat verweer. "Vorig jaar heb ik persoonlijk twee brieven geschreven om te waarschuwen dat de erkenning ingetrokken zou worden als er geen structurele maatregelen genomen werden", reageert hij op Facebook. "Genoeg is genoeg."

Dierenrechtenorganisatie GAIA is blij met de sluiting. "De Olmense Zoo behoort tot die categorie van dierentuinen die in het beste geval bestempeld kunnen worden als veredeld amateurisme en in het slechtste als zootjes ongeregeld", aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

De uitbaters van het park hebben zestig dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de beslissing. Het is nog niet bekend wat er met de bijna duizend dieren gaat gebeuren.ZIE OOK: Dierentuin sluit kinderboerderij: 'Respect voor dieren was ver te zoeken'

Reacties