Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Bedenker van beroemde Disney-muziek overleden

12-09-2017, 09.44 uur

Disney-icoon Xavier Atencio is zondag op 98-jarige leeftijd overleden. Hoewel zijn naam wellicht niet direct een belletje doet rinkelen, werden zijn creaties wel wereldberoemd. Zo bedacht hij teksten voor nummers in Disney-attracties als Pirates of the Caribbean en Phantom Manor.

Atencio was eind jaren zestig verantwoordelijk voor de songtekst van 'Yo Ho (A Pirate's Life for Me)', de theme song van Pirates of the Caribbean. Tot die tijd had hij nog nooit een liedje op papier gezet. Het fameuze nummer wordt sinds 1992 ook gebruikt in Disneyland Paris.

Daarnaast schreef hij het lied van de Grim Grinning Ghosts, de bekende zingende bustes in spookhuis Haunted Mansion. In Disneyland Paris gaat de attractie door het leven als Phantom Manor, ook geopend in 1992.

Animator
De Amerikaan begon zijn Disney-carrière in 1938, in eerste instantie als animator van tekenfilms. In 1965 stapte hij over naar de pretparkafdeling van Walt Disney. Daar bleef hij werkzaam tot 1984. De afgelopen decennia was hij actief als adviseur.

"Het enorme talent van Xavier ligt aan de basis van de beste Disney-ervaringen ter wereld", reageert directeur Bob Weis van Walt Disney Imagineering. "Hij was enthousiast, behulpzaam en hij had een geweldig gevoel voor humor. Zijn briljante werk zal ons en miljoenen bezoekers elk jaar blijven inspireren."

Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be