Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling rouwt om overleden Sprookjesbos-stem: 'Een groot gemis'

11-09-2017, 22.01 uur

Droevig Efteling-nieuws: een bekende stem uit het Sprookjesbos is overleden. Toos van de Voorde-Verdult stierf afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd. Ze is al ruim twaalf jaar te horen als de verstelstem van Het Meisje met de Zwavelstokjes.

De toneelactrice uit Bergen op Zoom werd in 2004 door de Efteling gevraagd om het verhaal van Het Meisje met de Zwavelstokjes in te spreken. Het gaat om een 39 regels tellend gedicht, dat begint met de bekende zinnen: "Oudejaarsavond, ijzige wind. Een eenzaam klein meisje, een verlaten kind."

Het Meisje met de Zwavelstokjes is een creatie van oud-Efteling-ontwerper Michel den Dulk, die inmiddels werkzaam is voor Disney. De vertelling werd geschreven door voormalig creatief directeur Ton van de Ven. Hij overleed in 2015.

Liefde
Het verhaal eindigt met de woorden: "In de sneeuw blijft dit meisje, in kou overleden. Haar mond in een glimlach, een glimlach van vrede. Het is de kracht van de liefde die altijd wint. Het geluk is voor eenieder, en nu ook voor dit kind."

Van de Voorde-Verdult was in eerste instantie ook de vertelstem van De Nieuwe Kleren van de Keizer, geopend in 2012. Daar werd haar stem al enkele weken na de opening vervangen door die van cabaretier Paul van Vliet. Daarnaast sprak ze in 2014 de voice-over in voor een documentaire van Efteling-fansite De Vijf Zintuigen.

Eerbetoon
"We zijn bedroefd door dit vervelende bericht", reageert een Efteling-voorlichtster. "We wensen familie en vrienden sterkte in deze moeilijke tijd." De uitvaartdienst vindt donderdag plaats. "Dat nog talloze gasten van de Efteling haar prachtige stem zullen horen bij het sprookje, zien wij als een mooi eerbetoon", aldus de zegsvrouw.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be