Efteling

Stem van Efteling-sprookje Meisje met de Zwavelstokjes overleden

11-09-2017, 22:01 uur | Reacties

Droevig Efteling-nieuws: een bekende stem uit het Sprookjesbos is overleden. Toos van de Voorde-Verdult stierf afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd. Ze is al ruim twaalf jaar te horen als de verstelstem van Het Meisje met de Zwavelstokjes.

De toneelactrice uit Bergen op Zoom werd in 2004 door de Efteling gevraagd om het verhaal van Het Meisje met de Zwavelstokjes in te spreken. Het gaat om een 39 regels tellend gedicht, dat begint met de bekende zinnen: "Oudejaarsavond, ijzige wind. Een eenzaam klein meisje, een verlaten kind."

ZIE OOK: Nederlander ontwerpt attractie rond Frozen in Walt Disney World

Het Meisje met de Zwavelstokjes is een creatie van oud-Efteling-ontwerper Michel den Dulk, die inmiddels werkzaam is voor Disney. De vertelling werd geschreven door voormalig creatief directeur Ton van de Ven. Hij overleed in 2015.

Het verhaal eindigt met de woorden: "In de sneeuw blijft dit meisje, in kou overleden. Haar mond in een glimlach, een glimlach van vrede. Het is de kracht van de liefde die altijd wint. Het geluk is voor eenieder, en nu ook voor dit kind."

Van de Voorde-Verdult was in eerste instantie ook de vertelstem van De Nieuwe Kleren van de Keizer, geopend in 2012. Daar werd haar stem al enkele weken na de opening vervangen door die van cabaretier Paul van Vliet. Daarnaast sprak ze in 2014 de voice-over in voor een documentaire van Efteling-fansite De Vijf Zintuigen.

ZIE OOK: Efteling-ontwerper Ton van de Ven plotseling overleden

Reacties