Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

'Nieuwe Efteling-attractie Symbolica overstijgt Disney-niveau'

19-08-2017, 16.30 uurBeeld: Nick Jespers

De nieuwe Efteling-attractie Symbolica is in veel opzichten mooier, indrukwekkender en gedetailleerder dan veel bekende Disney-attracties. Dat zegt Bill Butler, creatief directeur van de Amerikaanse robotbouwer Garner Holt.

Garner Holt leverde de afgelopen jaren honderden bewegende poppen voor Disney-attracties. Ook de geavanceerde figuren in Symbolica werden door het gerenommeerde bedrijf gemaakt. "Symbolica is een schot in de roos voor de Efteling", schrijft de directeur op de website MiceChat. "Op veel manieren overstijgt de attractie het niveau van indrukwekkende Disney-attracties."

De kostuums van de karakters zijn daarvan een goed voorbeeld, zegt Butler. "Onze kostuumafdeling heeft in de loop der jaren kleding voor honderden Disney-poppen gemaakt, waaronder voor de meest complexe figuren. Maar de ontwerpen voor Symbolica waren zonder twijfel de meest gedetailleerde die we ooit hebben gezien."

Butler was daar behoorlijk van onder de indruk. "Efteling-ontwerpers hebben een obsessief oog voor detail, zelfs als ze weten dat veel details in de attractie verloren zullen gaan. Daar houden we van. We hebben maar weinig klanten die daar zo veel tijd en moeite in steken."

Garner Holt produceerde voor Symbolica tien zogeheten animatronics van zes verschillende karakters: lakei O.J. Punctuel, Pardoes de Tovernar, tovenaar Almar, koksmaatje Polle, prinses Pardijn en koning Pardulfus. De gezichten en handen van de poppen werden door de Efteling zelf gemaakt, op die van Pardoes en Pardijn na.

Het programmeren van de figuren nam enkele maanden in beslag. "Dat was een tijdrovende en complexe klus", aldus Butler. "Alleen de voorshow kent al meer dan veertig verschillende zinnen."

De robotbouwer noemt het Paleis der Fantasie "een absoluut hoogtepunt op het gebied van design en technologie". "In mijn ogen is het niet alleen de beste attractie van de Efteling. Het is de beste attractie van Europa en één van de beste attracties ter wereld. We zijn enorm trots op het eindresultaat en de prachtige samenwerking met de Efteling."

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be