Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Wildlands Adventure Zoo Emmen

'Dierentuin Wildlands Emmen is vlees noch vis'

11-08-2017, 23.20 uur

Het nieuwe dierenpark Wildlands Adventure Zoo in Emmen stelt weinig voor. Tot die conclusie kwam NRC Handelsblad-columnist Christiaan Weijts (41). Hij noemt de Drentse trekpleister, waar dieren gecombineerd worden met pretparkattracties, "vlees noch vis tegen Efteling-prijzen".

"Bijster veel sensationele beesten zijn er in Emmen niet", ontdekte Weijts. "Er liggen wat leeuwen voor pampus op een rots. Giraffen en olifanten sloffen wat landerig rond. Er zijn twee ijsberen, wat aapjes, vlinders, woestijnratjes… Dat is het wel zo'n beetje."

De attracties die het gebrek aan interessante dieren moeten goedmaken, maken ook weinig indruk. "Het verlies aan spektakel moet gecompenseerd worden door de 'safari' (een half uur in de rij voor een rondje van vijf minuten), het boottochtje (te lange wachtrij), de 4D-show (duur: vier minuten)."

Ook verbaasde de schrijver zich over circusachtige voorstellingen met zeeleeuwen. Circusshows met dieren zijn officieel verboden, maar voor dierentuinen maakt de wet een uitzondering. Dieren kunnen daar namelijk hun "natuurlijke gedrag" vertonen. Weijts: "Ik wist niet dat het met één zwemvliesje flapperen naar vijfhonderd klappende mensen het natuurlijke gedrag is van de zeeleeuw."

De NRC-columnist suggereert dat dierentuinen beter volledig opgedoekt kunnen worden. "Kappen met deze kolder. Bouw leuke attractieparken en stuur die beesten terug naar hun eigen land. Camera's op, VR-brillen inpluggen, en voilà: echt natuurlijk gedrag. Radicaal ontdierentuinen."

Christiaan Weijts werd meermaals genomineerd voor onder meer de AKO Literatuurprijs (2006, 2009) en de Libris Literatuur Prijs (2010, 2013).

Meer Wildlands Adventure Zoo Emmen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be