Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Kunstenaar bouwt achtbaan: 'Gevaar maakt het interessant'

16-07-2017, 18.56 uur

Een kunstenaar uit Amsterdam heeft zelf een achtbaan gebouwd. In een maand tijd zette Oscar Peters (37) samen met een medekunstenaar en een aantal stagiairs een houten rollercoaster in elkaar. Het gevaarte van bijna acht meter hoog vervoert geen mensen, maar kunstwerken.

"In een pretpark sta je voor je plezier doodsangsten uit", vertelt Peters in gesprek met de Volkskrant. Dat gevoel wil hij oproepen met het bewegende kunstwerk. "Je balanceert altijd op het randje van wat je wel en niet kunt doen. Een heel veilige installatie kan ontzettend saai zijn. Gevaar maakt het interessant."

Toeschouwers zien van dichtbij hoe een karretje de lift op wordt getakeld, waarna het bakje razendsnel naar beneden suist richting een spiraal, een heuvel en een scherpe bocht. De kunstcoaster is ongeveer zeventig meter lang. Het afremmen gebeurt met behulp van vier borstels.

Het idee voor het project kwam voort uit een zeepkistenparade die Peters in Amerika organiseerde toen hij daar studeerde. "In principe is het veilig", zegt de kunstenaar over het bouwwerk. "Maar als het fout gaat, gaat het goed fout."

De achtbaan is tot en met 13 augustus te zien in tentoonstellingsruimte W139, gelegen aan de Warmoesstraat 139 in het centrum van Amsterdam.Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be