Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Alle geheimen van nieuwe attractie Efteling onthuld: zo verloopt een ritje in Symbolica

26-06-2017, 10.00 uur

Het zijn spannende dagen voor de Efteling. Vandaag mogen medewerkers alvast een kijkje nemen in de nieuwe attractie Symbolica. Morgen zijn abonnementhouders aan de beurt. Hoewel het maken van opnames ten strengste verboden is, kan Looopings alvast wel tot in detail melden hoe een ritje in Symbolica zal verlopen. Wie verrast wil worden door een ritje in de attractie, stopt nu met lezen.

Een bezoek aan het Paleis der Fantasie begint in een ontvangsthal, waar we worden opgewacht door lakei O.J. Punctuel. Hij is net bezig om de huisregels van het paleis uit te leggen - ter voorbereiding op onze audiëntie bij koning Pardulfus - als Efteling-mascotte Pardoes tevoorschijn komt. "Alle tovertwinkels!" De nar zorgt ervoor dat de trap in de zaal in beweging komt ("Transito Culto Fabulu, trage treden, open u!"), waardoor een geheime doorgang richting een trappenhuis ontstaat.

Eenmaal aangekomen in het station staan er drie karretjes klaar, die Fantasievaarders worden genoemd. Gasten kunnen kiezen uit drie verschillende routes met elk een eigen thema: de Muziektour, de Heldentour en de Schattentour. Er vertrekken steeds drie voertuigen tegelijk.

In eerste instantie blijven de Fantasievaarders bij elkaar. Ze rijden een donkere gang in met een deur die zichzelf sluit. Er flikkeren kaarsen en er hangen blauwe kristallen. Op weg naar het Observatorium - de werkkamer van de oude tovenaar Almar - passeren bezoekers een trap met onder meer een schatkist.

Almar brabbelt toverspreuken onder een hemel met sterren. Achter hem komt Pardoes tevoorschijn, met zijn Twinkeltoorts in zijn handen. Hij roept: "Illumina Fantasia, gebruik je fantasie!" Pardoes betovert de Fantasievaarders, waarna objecten oplichten en in de lucht sterrenbeelden verschijnen.

De karretjes rijden verder naar Panorama Salon, met een tafel en een groot schilderij. Er staan stolpen met vlinders die lijken te bewegen. Vervolgens rijden passagiers het balkon van het paleis op, met uitzicht over een enorme verlichte miniatuurstad. Er vliegen reuzenvlinders om hen heen, ze komen steeds dichterbij.De volgende ruimte is de botanische plantenkas Botanicum, met bloemen die open en dicht gaan. De karretjes komen tot stilstand voor de donkere ruiten van de kas. Het blijkt een aquarium te zijn. Een grote blauwe fantasievis komt tevoorschijn, hij breekt het glas. Er sijpelt echt water de kas in, waarna de vis verdwijnt en de Fantasievaarders moeten vluchten. Pardoes komt tevoorschijn achter een plant en zegt: "Kom, hier is het veilig!"

De tour gaat verder richting een gang met zes deuren, waarvan er drie aan de rechterkant leiden naar een kamer met een grote spiegel en een stolp. De karretjes splitsen zich op en rijden het Muziek Salon, Helden Kabinet of Schatten Boudoir binnen. Er komt een sleutel tevoorschijn en in de spiegel verschijnen objecten. Passagiers kunnen er zelf invloed op uitoefenen met behulp van een speciaal controlepaneel, dat zich op de eerste rij van de karretjes bevindt.

In het Verborgen Fantasie Depot maken alle Fantasievaarders iets anders mee, afhankelijk van de gekozen tour. Het paneel in de karretjes komt ook hier goed van pas. Bij de Koninklijke Champagne Voorraad komen de voertuigen weer bij elkaar. Bezoekers voelen en horen hoe kurken uit flessen schieten.

Inzittenden rijden verder langs een stapel potten en pannen in de Provisie Passage, waar het paniekerige koksmaatje Polle zich laat zien. Hij gilt en duwt een kar met grote stapels pannenkoeken, die vervaarlijk heen en weer wiebelen.

In de grote Koningszaal staat lakei O.J. Punctuel op de gasten te wachten. "Helaas te laat voor de audiëntie", verzucht hij. Koning Pardulfus zit aan een grote tafel vol met betoverde lekkernijen afkomstig uit een 'Hoorn des Overvloeds'. Zijn dochter prinses Pardijn staat giechelend naast hem. Pardoes de Tovernar staat op tafel. Hij ontsteekt de kroonluchters in de zaal met de spreuk "Illumina Fantasia Symbolica!"

Hier kunnen de bezoekers het controlepaneel gebruiken om de voertuigen te laten draaien. Ze passeren twee dansparen en twee 'Nikkelen Nelissen', die zingen en muziek maken. Uit een grote taart komt een vrouw tevoorschijn.

De laatste scène is de Galerij der Fantasievollen: een verzameling bewegende schilderijen van alle bewoners uit het Paleis. We zien Pardoes, Almar, Pardulfus, Pardijn, Punctuel, Polle en de vis uit het Botanicum. Ook de bezoekers in de karretjes verschijnen in een schilderij, in de vorm van de actiefoto die tijdens de rit gemaakt is.

Symbolica is zonder twijfel de meest geavanceerde attractie van de Efteling. De scènes in de darkride van 35 miljoen euro zitten vol met bewegende figuren, voorwerpen die tot leven lijken te komen, licht-, geluid- en watereffecten, projectietechnieken en interactieve onderdelen. Het pretpark heeft nog een paar dagen de tijd om alle puntjes op de i te zetten. De publieksopening vindt plaats op zaterdag 1 juli.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be