Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling-directeur vindt sprookjes niet seksistisch

30-05-2017, 16.12 uurBeeld: Lisa van der Drift

Krijgen kinderen een verkeerd wereldbeeld door het lezen van sprookjes? Sommige opvoedkundigen noemen de ouderwetse verhalen uit sprookjesboeken stigmatiserend en seksistisch. Bovendien zouden ze genderstereotypering bevorderen. Totale onzin, vindt Olaf Vugts, creatief directeur van de Efteling.

"Sprookjes leren kinderen het verschil tussen goed en kwaad en ze stimuleren kritisch denken", vertelt hij in een interview met het Vlaamse dagblad HLN. "Ik vind veel sprookjes juist erg modern. Kijk naar Hans en Grietje: Grietje is toch de slimmere, want die zit lekker buiten. Bovendien is ze stoer, want zíj overwint de heks."

En er zijn meer voorbeelden, weet Vugts. "Kijk naar Pinokkio: dat gaat over een alleenstaande man - we spreken over een verhaal uit de negentiende eeuw - die graag een zoon wil. Hoe modern is dat?"

Ook met de kritiek op Disney-films is Vugts het niet eens. "Dan heb jij Frozen nog niet gezien. Dat zijn toch twee heel stoere meiden? En Belle en het Beest gaat toch niet over trouwen met een prins. Het gaat over hoe schoonheid vanbinnen zit. Ik vind het spijkers op laag water zoeken als je dat stigmatiserend noemt."

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be