Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Naturalis Biodiversity Center

Naturalis sluit akkoord met boze architect: verbouwing mag doorgaan

20-03-2017, 17.32 uur

De grote verbouwing van Naturalis in Leiden kan doorgaan. Het natuurmuseum heeft een schikking bereikt met architect Fons Verheijen, de ontwerper van het originele gebouw. Hij was naar de rechter gestapt omdat hij het niet eens was met de verbouwingsplannen.

Naturalis wil onder meer een spectaculaire simulator bouwen. De oorspronkelijke architect noemde de renovatie "een verminking" van zijn ontwerp. Eerder deze maand gaf de rechter hem gelijk, waarna de werkzaamheden stilgelegd moesten worden. Naturalis vreesde voor tientallen miljoenen euro's schade en mogelijk zelfs voor een faillissement.

Architect Verheijen gaat er nu mee akkoord dat de opknapbeurt alsnog doorgaat. Naturalis moet wel beloven om 1,5 miljoen euro te doneren aan een goed doel dat nog door de ontwerper opgericht zal worden. Die stichting moet "architectuur en wetenschappelijk onderzoek in brede zin bevorderen". Het bedrag mag niet ten goede komen aan Verheijen zelf.

Wel ontvangt hij een aparte tegemoetkoming voor "geleden schade" en zullen zijn advocatenkosten betaald worden door Naturalis. Tot slot wordt er ten minste tien jaar lang een 'virtueel museum' beschikbaar gesteld waarmee geïnteresseerden het oude gebouw digitaal kunnen bezoeken.

Het management van Naturalis heeft Verheijen excuses aangeboden voor de manier waarop de kwestie is behandeld.

Meer Naturalis Biodiversity Center
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be