Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

'Dankzij Droomvlucht in de Efteling kunnen we Geert Wilders begrijpen'

22-02-2017, 20.09 uur

Wie de denkbeelden van Geert Wilders wil begrijpen, moet goed kijken naar de Efteling-attractie Droomvlucht. Dat concludeert filosoof Daan F. Oostveen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij bracht onlangs een bezoek aan het pretpark om meer te weten te komen over het politieke verlangen van Wilders.

PVV-leider Wilders heeft in interviews al meermaals toegegeven dat hij gek is op Droomvlucht. "Soms ga ik er wel tien keer achter elkaar in en verder niets", zei hij enkele jaren geleden. "Dat vind ik gewoon hartstikke leuk." Reden voor Oostveen om een politieke analyse op de Efteling-attractie los te laten.

"Droomvlucht is een goede metafoor voor het onvervulde verlangen dat Geert Wilders stuurt", vertelt de filosoof in een dertien minuten durende videospecial van omroep VPRO. "De vrolijkheid van Wilders komt tot uiting in deze attractie." In Droomvlucht zweven bezoekers door een droomwereld met elfjes, faunen, trollen, kastelen, sterren en planeten.

Oostveen ziet in de attractie het streven naar vrede terugkomen. "De Droomvlucht-wereld is bij uitstek een conflictloze wereld. Heel anti-theatraal, volstrekt climaxloos en conflictloos. Er is geen psychologie, we kunnen ons in niemand verplaatsen. Er is zuivere vreugde."

De filosoof benadrukt dat er veel afstand zit tussen de decors en de toeschouwers. Passagiers zouden niet echt in de droomwereld willen leven, want dan zouden ze erachter komen dat er veel niet deugt. "Wat je wil hebben is het verlangen naar de mooie wereld, niet de mooie wereld zelf. Er wordt een hyperrealiteit gecreëerd, die nog echter is dan de werkelijkheid."

Na talloze ritjes is VPRO-presentator Michiel Lieuwma om. "Ik heb het idee dat ik Wilders nu beter begrijp", zegt hij. "Ik ga nu heel anders kijken naar die man."Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be