Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kolmården

Directeur dierentuin veroordeeld voor dodelijke wolvenaanval

21-12-2016, 17.41 uur

De voormalige directeur van een Zweedse dierentuin is schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag. Vier jaar geleden kwam een dierenverzorgster om het leven nadat ze was aangevallen door wolven. De directeur is nalatig geweest, zo oordeelde de rechtbank.

Een 30-jarige verzorgster van dierenpark Kolmården werd op 17 juni 2012 aangevallen door een roedel van acht wolven toen ze aan het werk was in het wolvenverblijf. Ze overleed later in het ziekenhuis. Het slachtoffer werkte al jaren met de dieren. Destijds verklaarde de directeur dat de vrouw geen regels had overtreden. De wolven zouden normaal gesproken niet agressief zijn.

Na een zeven weken durend proces heeft de rechtbank besloten dat de oud-baas te weinig risico-analyses uitvoerde. Bovendien stonden er geen veiligheidsinstructies op papier, voldeed de opleiding voor personeel niet en werden eerdere incidenten niet goed gerapporteerd.

Het voorval stond niet op zichzelf. Twee maanden voor het dodelijke ongeluk raakte een bezoeker al zwaargewond in het wolvenverblijf, met zeventien hechtingen tot gevolg.

Omdat het misdrijf dateert van vier jaar geleden, krijgt de ex-directeur alleen een voorwaardelijke celstraf en een boete. Het dierenpark moet een schadevergoeding van 3,5 miljoen Zweedse kronen betalen, zo'n 360.000 euro.

Meer Kolmården
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be