Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Apenheul

Maatregelen tegen winterdepressie bij apen in Apenheul

14-11-2016, 14.15 uur

Een winterdip komt niet alleen bij mensen voor. De apen in de Apenheul krijgen de komende maanden bezigheidstherapie om te voorkomen dat ze depressief worden. Verzorgers delen bijvoorbeeld speelgoed uit.

De Apeldoornse dierentuin is 's winters gesloten voor het publiek. Dat betekent veel minder prikkels voor de apen, waardoor ze zich kunnen gaan vervelen. Ze moeten daarom op een andere manier vermaakt worden. Het neerzetten van een sneeuwpop in het verblijf kan al voor een welkome afwisseling zorgen.

Wat voor therapie de dieren krijgen, verschilt per soort. De rustige gorilla's hebben minder afleiding nodig dan de drukke doodshoofdaapjes, vertelt verzorger Ingrid Schouw aan de NOS. Kapucijnaapjes zijn erg ongeduldig. Als ze speelgoed krijgen met eten erin, maken ze het speelgoed kapot als ze honger hebben.

"Sommige apen zijn sterk gericht op geuren", zegt Schouw. "Als ik een lege shampoofles heb dan bewaar ik die meestal. Ik spoel hem dan om, boor er gaatjes in, en stop er zaagsel en wormen in. Dat vinden ze erg leuk."

Meer Apenheul
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be