Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Dierentuinen reageren op controversieel plan van Partij voor de Dieren

01-11-2016, 14.32 uur

Nederlandse dierentuinen maken zich vooralsnog geen zorgen over het plan van de Partij voor de Dieren (PvdD) om alle dierenparken te sluiten. In het verkiezingsprogramma van de partij staat dat elke dierentuin dicht moet, omdat 'aapjes kijken' niet meer van deze tijd is.

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) denkt dat de PvdD zich baseert op verouderde ideeën. "Natuurlijk zijn dieren er niet voor het vermaak van mensen", vertelt bestuurslid Rob Huppertz, ook directeur van GaiaZOO in Kerkrade. "Onze doelen zijn educatie, natuurbehoud en wetenschappelijk onderzoek. Een bezoek aan een dierentuin leidt tot liefde voor de natuur."

Burgers' Zoo-directeur Alex van Hooff: "Het dierenpark van nu is gelukkig niet meer de dierentuin van zestig jaar geleden. Ik denk dat de rol van dierenparken alleen maar groter wordt. Dierenparken brengen mensen in contact met de natuur."

De Amsterdamse dierentuin Artis neemt het controversiële plan niet zo serieus. "Ik vind het een beetje populistisch", aldus directeur Haig Bailan. "Het is verkiezingstijd en er moet iets geroepen worden. De dieren hebben het hier behoorlijk goed."

Dierentuindieren komen niets tekort, zegt een woordvoerder van het dit jaar geopende dierenpark Wildlands Adventure Zoo Emmen. "Dat het tentoonstellen van dieren niet meer van deze tijd is, wordt tegengesproken door onze bezoekersaantallen."

Ook bioloog Roelof Hut, verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen, neemt het voor de dierentuinen op. Hij noemt het standpunt van de PvdD dat dierenparken geen educatieve waarde hebben "onzin". "Tegen het zien van een dier in werkelijkheid kan geen natuurdocumentaire op." Hij is wel tegen shows met dieren, zoals in het Dolfinarium.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be