Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Hoogleraar waarschuwt voor gevaren kermis: 'Slager keurt eigen vlees'

20-09-2016, 06.00 uur

Door een wetswijziging zijn kermisbezoekers minder goed verzekerd van veilige attracties. Dat beweert emeritus hoogleraar veiligheidskunde Ben Ale. Sinds vorig jaar worden kermisexploitanten na het opbouwen van hun attracties niet meer gecontroleerd door onafhankelijke veiligheidsinstanties.

Tegenwoordig moeten exploitanten de controles zelf uitvoeren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert steekproefsgewijs veiligheidschecks uit. Ook komt de overheidsinstantie in actie als er melding wordt gemaakt van een incident of een onveilige situatie.

Het verdwijnen van de extra checks brengt risico's met zich mee, vertelt Ale vandaag in De Telegraaf. "Slagers moeten hun eigen vlees niet keuren." In de onaangekondigde inspecties van de NVWA gelooft hij niet. "De kans dat er iemand van de NVWA op bezoek komt, is niet erg groot."

Volgens de veiligheidsexpert is het aantal controles "feitelijk verminderd". "De burger moet zelf maar uitzoeken of de bouten van de draaimolen goed zijn vastgezet, dat is dan de mededeling."

De hoogleraar krijgt bijval van de keuringsinstanties Vinçotte en het Liftinstituut. Inspecteur René Linders van Vinçotte: "Met het wegvallen van de extra inspecties neem je echt een risico. Er is geen onafhankelijke controle meer. Als mensen kwaad willen, kan dat. Er is meer ruimte om het niet zo nauw te nemen met de regels.”

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be