Efteling

Moslima (25) had plannen voor terroristische aanslag in de Efteling

08-09-2016, 04:27 uur | Reacties

Een 25-jarige Nederlandse moslima is aangehouden omdat ze een terroristische aanslag wilde plegen in de Efteling. In haar mobiele telefoon vond de politie gesprekken over het plannen van een aanslag in het pretpark. Ze was een aanhanger van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De vrouw, een schoonmaakster afkomstig uit het Brabantse Werkendam, werd in juni opgepakt toen ze wilde afreizen naar Syrië om te trouwen met een IS-strijder. Ze besprak haar Efteling-plan met vrouwelijke IS-sympathisanten uit België en Scandinavië. Dat meldt BN DeStem vandaag na inzage in het politiedossier.


ZIE OOK: Voorlopig geen tassencontrole in de Efteling: 'Nog niet nodig'

De verdachte maakte voor onderlinge communicatie gebruik van de anonieme app Kik Messenger. "Nederland moet een cadeau krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan", schreef ze.

Het Openbaar Ministerie bevestigt de aanhouding, maar wil niet zeggen of de Efteling een acuut doelwit is geweest. De vrouw wordt verdacht van "deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven". Het onderzoek loopt nog steeds. De moslima is weer op vrije voeten.

Autoriteiten doen geen uitspraken over eventuele extra veiligheidsmaatregelen in en rond het attractiepark. Ook de Efteling wil daar niets over kwijt. "We hebben goede afspraken met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid", reageert een woordvoerster. "Zij doen de risicoanalyse en waarschuwen ons wanneer nodig. Dat is in dit geval niet gebeurd."

In tegenstelling tot veel andere grote Europese pretparken, vindt de Efteling een tassencontrole bij de ingang niet nodig. Een jaar geleden beweerde een Efteling-voorlichter nog dat het sprookjespark waarschijnlijk geen doelwit zou zijn voor terroristen.

ZIE OOK: 'De Efteling is geen doelwit voor terroristen'

Reacties