Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Bedenker Pardoes zag niets in nieuwe Efteling-attractie Symbolica

26-08-2016, 23.49 uur | ReactiesBeeld: Efteling, Eric Rovers

De Efteling opent in 2017 de nieuwe attractie Symbolica, met mascotte Pardoes de Tovernar in de hoofdrol. Maar als het aan de bedenker van Pardoes had gelegen, was de 35 miljoen euro kostende darkride er nooit gekomen. Ontwerper Henny Knoet zag niets in het idee. Het is vandaag precies drie jaar geleden dat Knoet overleed.

"Ik ben altijd pertinent tegen een Symbolica-attractie in de Efteling geweest", vertelde de Efteling-ontwerper enkele jaren voor zijn dood in een interview met fansite Eftelist. Symbolica is de naam van de fictieve planeet uit de wereld van Pardoes, bedacht door Knoet.

"Er viel misschien best een aardige attractievorm te bedenken, maar ik had het hoe dan ook een verkeerde keuze gevonden." Pardoes is een symbool, vond de bedenker. Daarom hoort hij los te staan van de attracties in het pretpark.

"Moet je eerst gaan lopen meanderen in een wachtrij, en je dan langs zo’n tourniquet wurmen... En dan zit je in een rammelend karretje en word je ook nog eens voortdurend uit je eigen illusie gehaald door je medepassagiers, die zitten te kwalleballen en te schreeuwen."

Een attractie rond Symbolica heeft iets platvloers, zei Knoet. "Dan kies je ook voor alle randverschijnselen die nou eenmaal aan een pretparkattractie vastzitten. Ik heb daarvoor dus nooit het initiatief genomen." Momenteel wordt de attractie waar de ontwerper voor vreesde alsnog gerealiseerd.

Liever zag Knoet boeken en films over de wereld van Pardoes. Ook bedacht hij een kasteel waar bezoekers doorheen konden lopen, maar zonder dat ze de nar daadwerkelijk zouden tegenkomen. "Een plek waarbij je voelde dat Pardoes er leeft, maar dat hij nét even weg is."

Henny Knoet overleed op 26 augustus 2013 aan de gevolgen van kanker. Hij liet een uitgebreid Pardoes-stijlboek achter met illustraties en omschrijvingen voor toekomstige tekenaars. Tegenwoordig wordt Pardoes getekend door Efteling-ontwerper Sander de Bruijn, de officieuze opvolger van de bedenker. "Ik heb het volste vertrouwen in die jongen", zei Knoet in 2008.

Het volledige interview met Henny Knoet is te vinden op de website van Eftelist.Meer Efteling
Reacties
Vanwege Europese regelgeving verschijnt het reactieveld alleen wanneer Facebook-gebruikers ingelogd zijn in hun browser en in hun account toestemming hebben gegeven voor het gebruik van plug-ins. Als niet aan die voorwaarden is voldaan, zijn er geen reacties zichtbaar.
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be