Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Open brief: 'Verbied roken in pretparken en dierentuinen'

17-07-2016, 12.41 uur

Roken in pretparken en dierentuinen zou per direct verboden moeten worden. Dat schrijft Telegraaf-journaliste Hester Zitvast in een open brief aan alle directeuren van Nederlandse dagattracties. "Talloze kinderen worden schaamteloos blootgesteld aan rokende volwassen bezoekers", klaagt ze.

Zitvast was eerder dit jaar in het Amerikaanse Florida. In de vijf pretparken die ze daar bezocht, zag ze hooguit een paar mensen roken. Daar zijn speciale rookplekken voor aangewezen. Toen ze gisteren met haar dochtertje van 2 in een Nederlandse dierentuin was, sloeg de schrik haar om het hart.

"Moeders liepen stomend achter kinderwagens, opa's en oma's die rokend toekeken hoe hun kleinkinderen in een klimrek hingen. Vaders die hun peuken bij de olifanten gewoon in de bosjes schoten. Het kan allemaal maar. Waar ik ook liep, overal sigarettenlucht. En dat is best knap als je weet hoe het bijvoorbeeld bij de otters of de bevers kan stinken."

Zitvast begrijpt dat parken bang zijn om Nederlandse rokers tegen zich in het harnas te jagen. Toch hoeven directeuren zich geen zorgen te maken, denkt ze. "De bezoekers blijven echt wel komen, helemaal als jullie die stap gezamenlijk zetten."

De journaliste wil naar eigen zeggen graag het gesprek aangaan. "Want noem mij één goede reden om het niet te verbieden! Juist!" Pretparken hebben een "maatschappelijke verantwoordelijkheid", vindt ze. "In de buurt van kinderen hoort niet gerookt te worden. Punt."

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be