Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Actiegroep reageert op uitnodiging Efteling: 'We gaan niet onderhandelen'

05-07-2016, 18.27 uur

"We gaan niet onderhandelen over of deze stereotyperingen racistisch zijn of niet." Dat schrijft de actiegroep die klaagt over 'racistische' Efteling-attracties in een reactie op een uitnodiging voor een gesprek. De klagers zijn bereid om te komen praten, maar wel onder strikte voorwaarden.

Zo moet de Efteling-directie aantonen dat er onafhankelijke racisme-experts zijn geraadpleegd toen er eerder klachten binnenkwamen. Ook vragen de mensen van 'Stop Oppressive Stereotypes' of de Efteling voortaan niet meer rechtstreeks communiceert met de media, maar via een tussenpersoon.

"Wanneer wij ingaan op uw uitnodiging willen wij graag zien hoe u deze klachten gedocumenteerd heeft en of deze documentatie gedaan is door onafhankelijk experts met betrekking tot racisme", schrijven de klagers.

De antiracismeclub wil niet met het pretpark discussiëren over de vraag óf de attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibale racistisch zijn. "Wij geven geen ruimte voor dit soort onderhandelingen omdat racisme iets is wat je afschaft en niet afbouwt", staat in de brief.

Er is nogal wat scepsis tegenover de Efteling. "U heeft in het verleden beschuldigingen over racisme weggewuifd met steeds hetzelfde antwoord. Ook het indoctrineren van kinderen nam u dus niet serieus. Hoe kunnen wij ervan uitgaan dat u ons wel serieus gaat nemen?"

De initiatiefnemers van de Facebook-pagina noemen zichzelf "niet-witte mensen". Volgens de tussenpersoon, aangewezen door de klagers, wordt de pagina gerund door vier personen. Zij willen hun identiteit niet bekendmaken uit angst voor doodsbedreigingen.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be