Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Phantasialand

'Bloed, zweet en tranen bij bedenken soundtrack voor achtbanen Phantasialand'

13-07-2016, 21.10 uur

Het componeren van de soundtrack voor de nieuwe achtbanen in Phantasialand heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Het Duitse attractiepark ging in zee met de firma IMAscore, gespecialiseerd in pretparkmuziek. Looopings sprak met projectmanager Xaver Willebrand over de totstandkoming van de composities.

De twee nieuwe rollercoasters - lanceerachtbaan Taron en familieachtbaan Raik - staan in het middeleeuwse themagebied Klugheim. Voor de bijbehorende muziek werd gekozen voor een mix van vrolijke middeleeuwse deuntjes en bombastische, dramatische nummers.

In eerste instantie had IMAscore voor het hele gebied duistere en epische muziek in gedachten. "Maar toen bleek dat er ook veel eettentjes en zitgelegenheden kwamen, waar bezoekers langer doorbrengen. Daar is onheilspellende orkestrale muziek niet gepast, zeker niet als de zon schijnt."

De spannendere muziek draait nu in de wachtrijen voor de twee achtbanen. Componisten van IMAscore lieten zich onder meer inspireren door de soundtrack van tv-serie Game of Thrones. Soms moest een bepaald muziekstuk na overleg met Phantasialand wel zeven keer worden aangepast. "Dat was nodig om het perfecte geluid te vinden."





Er kwam geen echt orkest aan te pas: de volledige soundtrack is gemaakt met behulp van computers. "Bezoekers zullen dat nauwelijks merken", denkt Willebrand. "De productietechnieken voor digitale muziek zijn de laatste paar jaar ontzettend snel geëvolueerd."

IMAscore componeerde niet alleen een groot aantal muziekstukken, maar ook een reeks geluidseffecten. "Bijvoorbeeld het lanceergeluid van Taron, dat perfect getimed moest worden." Verder zijn er in het gebied geluiden te horen van onder meer vallende stenen, kraaien en een jonge vrouw die vanaf een balkon meezingt met de melodie.

Omdat de hele pretparkbranche het project op de voet volgde, lag er volgens Willebrand gigantisch veel druk op de schouders van IMAscore. "Het was een zwaar en uitdagend proces dat veel bloed, zweet en tranen kostte, maar het was het waard. Als je bezoekers door het themagebied ziet lopen terwijl ze de muziek neuriën, vergeet je alle moeilijke momenten."

De cd met de Klugheim-soundtrack is voor 12,95 euro te koop in de souvenirwinkel van Phantasialand.



Meer Phantasialand
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be