Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling wil in gesprek met actiegroep na klachten over racistische attracties

04-07-2016, 18.35 uur

De Efteling wil graag rond de tafel met mensen die vinden dat sommige Efteling-attracties racistisch zijn. De initiatiefnemers van de Facebook-pagina Stop Oppressive Stereotypes zijn uitgenodigd om binnenkort een keer te komen praten in Kaatsheuvel.

Dat vertelt een woordvoerder aan Looopings. "We willen graag een dagje uit zijn voor iedereen, ongeacht geslacht, ras, politieke voorkeur of seksuele voorkeur", aldus de zegsman. "Daarom willen we graag horen wat in dit geval de pijnpunten zijn."

De Facebook-pagina is tot nu toe goed voor negentig likes. Vrijdag stuurden de makers een open brief aan 'Stichting Natuurpark de Efteling'. Daarin schrijven ze dat Monsieur Cannibale en Carnaval Festival "uiterst kwetsend en racistisch" zijn. Als de "onderdrukkende stereotyperingen" niet verdwijnen, komen er acties in het park.

De groep vermoedt een complot. "Dit is geen onwetendheid meer van de Efteling, maar een kapitalistische organisatie die doelbewust kinderen indoctrineert en een hele strategie heeft bedacht om dit zo lang mogelijk te kunnen doen."

De Efteling-voorlichter ziet geen toename in het aantal klachten van gasten over dit onderwerp. "En het is natuurlijk de vraag in hoeverre je het 4,7 miljoen bezoekers allemaal volledig naar hun zin kunt maken. Maar we willen dat wel proberen."

Monsieur Cannibale ligt onder vuur vanwege een zwarte kannibaal in het middelpunt van de molen. Carnaval Festival wordt verafschuwd vanwege Aziaten met spleetogen en vanwege vijf Afrikaanse bosjesmannen. Verder staat er geen enkel donker figuur in de 275 poppen tellende attractie.

Er wordt vaker geklaagd over racisme in de Efteling. Eerder trokken een documentairemaakster en journalisten van The Wall Street Journal, nrc.next en Vice aan de bel.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be