Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Phantasialand

Ontwerper onthult verhaal achter nieuwe achtbanen Phantasialand

02-07-2016, 11.12 uur

Wat is de gedachte achter de twee nieuwe achtbanen van Phantasialand? Weinig bezoekers van het Duitse pretpark zullen doorhebben dat er bij het pas geopende themagebied Klugheim een uitgebreid achtergrondverhaal hoort. Ontwerper Eric Daman doet de vertelling uit de doeken.

In Klugheim liggen lanceerachtbaan Taron en boomerang coaster Raik. Het bijbehorende verhaal begint bij de draak Schneck, een van de mascottes van het park. "Hij heeft een magister de opdracht gegeven om de kracht van de aarde te leren begrijpen", zegt Daman in gesprek met podcast Ochtend in Pretparkland.

De magister zocht naar een manier om thermische aardkracht om te zetten in een ander soort energie. "Ambachtslieden en knappe koppen hebben in een dorpje een machine gebouwd om die energie te kunnen verplaatsen en dat is Taron geworden." Daman ziet de multi-launch coaster als "een soort stormram in een fabriek waar aardenergie verwerkt wordt".

Speeltje
Boomerang coaster Raik, die zowel voor- als achteruit gaat, zou "een speeltje van die knappe koppen" zijn. "De slimmeriken proberen om de tijd voor- en achteruit te laten lopen."

In Klugheim komen ook veel trollen en kobolden voor, die voor overlast zorgen bij het zoeken naar warmte-aders in de basaltrotsen. De bewoners van het dorpje proberen de kwaadaardige wezens daarom te doden. "Ze laten die kobolden vastgebonden drogen in de zon, zodat ze verstenen." In het gebied zijn een paar 'versteende' kobolden te vinden.

Middeleeuwse gevoelens
Klugheim betekent 'slim dorp'. De namen van de achtbanen hebben geen diepere betekenis. "Ze moesten klinken zoals de rides voelen. Het moest middeleeuwse gevoelens opwekken." Phantasialand wilde in ieder geval geen Engelse namen. "Dat smaakt fout in een Duits park." De Belgische ontwerper Daman liet zich naar eigen zeggen inspireren door Game of Thrones en Harry Potter. Hij vindt het niet erg als bezoekers weinig van het verhaal meekrijgen.

Daman is nog niet klaar met het thema: de naastgelegen wildwaterbaan River Quest krijgt binnenkort nog een opknapbeurt. "De energie uit het verhaal loopt naar de kelders van het dorp, waar er weer andere dingen mee gebeuren. River Quest zal een verandering ondergaan."


Meer Phantasialand
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be