Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Floriade

Oud-directeur Walibi: 'Floriade in Almere wordt gigantische mislukking'

12-06-2016, 20.58 uur | Reacties

De Floriade die in 2022 in Almere gehouden wordt, loopt uit op een enorme financiële flop. Daarvoor waarschuwt recreatiedeskundige Hans van Driem, eerder directeur van Walibi Flevo en Six Flags Holland. "Ik zit me er gruwelijk aan te ergeren", vertelt hij vandaag in De Telegraaf. "Alles wat fout kan gaan, gaat fout. En dat weigeren de bestuurders te erkennen."

De wereldtuinbouwtentoonstelling - een soort tijdelijk pretpark dat draait om bloemen, planten en de natuur - wordt sinds 1960 eens per tien jaar ergens in Nederland georganiseerd. Van Driem was bij eerdere edities van de Floriade betrokken als operationeel directeur (1992) en promotor (2002).

De ervaringsdeskundige stelde zelf een 158 pagina’s tellend rapport samen over de Floriade. Zijn conclusie: als de plannen in Almere doorgaan, wordt er tussen de 22,5 miljoen en 45 miljoen euro verlies geleden. "Er voltrekt zich een regelrechte ramp", zegt hij.

Als belangrijkste redenen noemt de voormalig Walibi-baas het gebrek aan interessante attracties, bezoekersaantallen die veel te hoog worden geschat en mogelijke verliezen bij het verkopen van de Floriade-gebouwen, na afloop van de tentoonstelling. "Goede attracties kosten al snel tientallen miljoenen euro's. Wie gaat dat betalen, voor een tentoonstelling van slechts zes maanden?"

Ook vorige Floriades liepen uit op een financiële nachtmerrie. In Venlo (2012), Haarlemmermeer (2002) en Zoetermeer (1992) stond de teller na afloop op miljoenen euro's verlies. Bij de Floriade in Venlo had oud-Efteling-directeur Paul Beck de leiding.

Reacties