Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Herinneringen ophalen aan 35 jaar oude Python: 'Ik maakte het allereerste ritje ooit'

13-04-2016, 19.03 uur

De Efteling viert deze week het 35-jarige jubileum van de Python. De beroemde 'superachtbaan' met twee loopings en twee kurkentrekkers ging open op 12 april 1981. Lex Lemmens (72), destijds chef van de Technische Dienst, haalt herinneringen op aan de bijzondere 'double loop corkscrew'.

Hoewel achtbaanliefhebber Lemmens meteen onder de indruk was van het ontwerp en de architectuur, had hij even zijn twijfels of de baan wel bij het sprookjespark zou passen. "Ik had niet het idee dat Anton Pieck er blij mee zou zijn", vertelde hij vandaag op Radio 1. De toenmalige directie hakte uiteindelijk de knoop door: de Python komt er.

De bouw verliep vervolgens niet echt soepel. Boze milieuorganisaties eisten met succes dat de werkzaamheden werden stilgelegd. Daarnaast bleek dat het pretpark vergeten was om ankerbouten te bestellen. "Een heel belangrijk onderdeel", grinnikt Lemmens. "Daarmee zit de baan in de funderingen vastgeschroefd." Wonder boven wonder ging de Python, gebouwd door Vekoma uit Limburg, toch op tijd open.

Het was Lemmens die samen met een collega het allereerste ritje ooit maakte. De attractie was toen nog niet eens goedgekeurd. "Wij zijn voorin gaan zitten. De rest was nog gevuld met zandzakken." De techneut was meteen onder de indruk. "Fenomenaal. Een ongelofelijke ervaring." Even was hij bang dat het treintje de eerste looping niet zou halen. "Maar het ding reed als een zonnetje en alle berekeningen klopten."

In de loop der jaren heeft de coasterfanaat honderden Python-ritjes gemaakt. Ook nu hij 72 is, stapt hij nog regelmatig in. "Fantastisch. Ik vind dat nog steeds leuk op mijn leeftijd. En dan meld ik me bij de uitgang, want ik ga natuurlijk niet in de rij staan. Maar de eerste rit blijft mij altijd bij."

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be