Escape room

Woede over escape room met Anne Frank-thema: 'Walgelijke attractie'

19-03-2016, 19.26 uur | Reacties

"Laat je met je vrienden opsluiten in het Achterhuis van Anne Frank en duik onder voordat de Duitsers je vinden!" Met die slogan wordt een nieuwe escape room in het Brabantse Valkenswaard gepromoot. Het thema - de Tweede Wereldoorlog - doet veel stof opwaaien.

De Anne Frank Stichting is woedend. "Met dit spel wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is", staat in een verklaring. "Dat is niet alleen historisch en educatief onjuist, maar ook aanmatigend en kwetsend." Ook op social media wordt veelal kwaad en verontwaardigd gereageerd.


ZIE OOK: Ongepast of aangrijpend? Eerste Wereldoorlog als pretparkattractie

De escape room bevindt zich in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De ruimte is helemaal ingericht als het achterhuis waar Anne Frank tijdens de oorlog moest onderduiken. "Wees alert, want je weet niet wat de volgende stap van de Duitsers zal zijn...", staat in de promotietekst.

Uitbater Thijs Verberne (19) is zich van geen kwaad bewust. Hij vraagt zich af waarom een boek, een musical en een film wel zouden kunnen, maar een spannende attractie niet. "Het is zeventig jaar geleden." De bunker staat op het erf van zijn grootouders. Die zijn wel enthousiast over het idee.

Een bezoek aan de escape room kost tussen de 20 en 30 euro per persoon, afhankelijk van de grootte van de groep. Naar aanleiding van alle commotie onderzoekt de gemeente Valkenswaard of de attractie wel voldoet aan het bestemmingsplan.

ZIE OOK: Nieuwe attractie: herbeleef de watersnoodramp van 1953

Reacties