Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Undercoveractie bij Dolfinarium Harderwijk: 'Dolfijnen in piepkleine bassins'

02-03-2016, 08.00 uur

De dolfijnen in het Dolfinarium Harderwijk worden slecht behandeld en hebben nauwelijks de ruimte. Tot die conclusie komt tv-programma Rambam na een undercoveractie in het dierenpark. Een journalist liep een paar dagen als stagiair mee achter de schermen, gewapend met een verborgen camera.

Volgens het Dolfinarium leiden de zeezoogdieren een droomleven. "De dieren hebben meer dan genoeg bewegingsvrijheid", staat op de website van het park. In de praktijk blijken veertien showdolfijnen een groot deel van hun leven te slijten in een klein chloorhoudend bassin van slechts enkele tientallen vierkante meters.

De "natuurlijke leefomgeving met zestien miljoen liter zeewater" waar het Dolfinarium graag mee pocht, is niet voor elke dolfijn weggelegd. Er is een groot verschil tussen de dieren die in een uitgestrekt meer rondzwemmen en de dolfijnen die vrijwel dagelijks door hoepels springen tijdens circusachtige voorstellingen.

Rambam vindt dat het Dolfinarium dan ook geclassificeerd zou moeten worden als een circus in plaats van een dierentuin. In Nederland mogen circussen geen wilde dieren houden. De volledige uitzending is vanavond te zien op NPO3. Het Dolfinarium wil daarna pas inhoudelijk reageren.

Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be