Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Nieuwe cijfers: afgelopen jaren tientallen kermisattracties afgekeurd

16-04-2016, 07.00 uur

Hoe veilig is de Nederlandse kermis? De afgelopen twee jaar zijn 55 kermisattracties afgekeurd door een keuringsinstantie. Bij aanvullende inspecties bleken 34 attracties niet aan de veiligheidseisen te voldoen. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag publiceert.

De NVWA treedt alleen op als er signalen zijn dat een attractie mogelijk onveilig is, bijvoorbeeld na een klacht van een consument of gemeente. Dat gebeurde in 2014 en 2015 in totaal 124 keer. Zes attracties werden onmiddellijk stilgelegd, één moest worden hersteld en in zes gevallen werd er een "aankondiging tot sluiting" gedaan.

In de ernstigste gevallen waren er problemen met de veiligheidsbeugels en de elektrische installaties. Er zijn zestien boetes en vijf waarschuwingen uitgedeeld. Ook ontbrak 37 keer een geldig keuringscertificaat. Het kwam 41 keer voor dat exploitanten geen logboeken bijhielden. In 38 gevallen hadden exploitanten zelf geen goede inspectie verricht. Vaak was er sprake van meer afwijkingen per attractie.

De risico's bij het niet naleven van de regels zijn groot, benadrukt de NVWA. "Onderdelen kunnen afbreken, constructies kunnen falen, veiligheidsbeugels kunnen haperen of attracties kunnen door een onjuiste opstelling omvallen", staat in het onderzoek. "Voor gebruikers en omstanders kan het leiden tot vallen, beknellen of in de ernstigste gevallen amputatie of overlijden."

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be