Efteling

'Efteling moet iets doen tegen racisme bij Carnaval Festival en Monsieur Cannibale'

30-01-2016, 17:37 uur | Reacties

De Efteling moet zo snel mogelijk ingrijpen om attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibale minder racistisch te maken. Dat schrijft journalist Jan Hoek in een vurig betoog op de website Vice. "Ik ben opgevoed met het idee dat racisme niet oké is, maar de Efteling durft een wereldvisie te tonen die daar recht tegenin gaat."

De makers van Carnaval Festival hebben hun best gedaan om de bewoners zo stereotiep mogelijk neer te zetten, zegt Hoek. Hij geeft Afrikaanse bosjesmannen als voorbeeld. "Bij 'het land' dat Afrika moet voorstellen, leer je bijvoorbeeld dat ze daar allemaal rieten rokjes dragen, botjes door hun neus hebben en samenleven met gigantische apen."


ZIE OOK: Amerikanen boos om Monsieur Cannibale: 'Walgelijke discriminatie'

Ook China en Japan zitten volgens de journalist "bomvol racistische clichés". Daarnaast moeten de kookpotten van Monsieur Cannibale het ontgelden. Hoek, zelf een groot liefhebber van de Efteling, hoopt dat het pretpark snel wijzigingen wil doorvoeren. "Kunnen jullie hier wel alsjeblieft even aan gaan werken?"

Hoek is niet de eerste journalist die commentaar heeft op vermeend racisme in de Efteling. Eerder klaagden onder meer een Amerikaanse verslaggeefster en een documentairemaakster van de publieke omroep erover. Deze week bleek dat er al tijdens de bouw gedoe was over het racistische aspect van Carnaval Festival.

ZIE OOK: 'Monsieur Cannibale in de Efteling is goed voorbeeld van racisme'

Reacties