Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Verslagen reacties op dood Efteling-legende Ton van de Ven: 'Vlaggen moeten halfstok'

17-09-2015, 07.00 uur

Het onverwachte overlijden van Efteling-ontwerper Ton van de Ven is ingeslagen als een bom. Vrienden, oud-collega's en branchegenoten reageren geschokt en verdrietig op het nieuws. Ze roemen de nalatenschap van de grootmeester.

"Het is een donkere dag", zegt voormalig Efteling-directeur Paul Beck in een interview met Omroep Brabant. "De vlaggen moeten halfstok." Hij noemt het attractiepark een blijvende herinnering aan de "verschrikkelijk veel mooie dingen die Ton gecreëerd heeft". Beck werkte samen met Van de Ven tijdens de realisatie van onder meer het Volk van Laaf, Droomvlucht en Villa Volta.

Ook ex-directeur Bart de Boer heeft mooie herinneringen aan Van de Ven, hoewel hij nooit direct met hem samenwerkte. "Ik ben uitgebreid met hem op stap geweest", twittert hij. De ontwerper bleef ook na zijn pensioen in 2003 een graag geziene gast in Kaatsheuvel. Volgens een woordvoerster van de Efteling was hij twee weken geleden nog in het park.

Niet alleen de Efteling is de ontwerplegende ontzettend dankbaar. In 2011 wist het Limburgse attractiepark Toverland hem te strikken als adviseur voor een nieuw themagebied, de Magische Vallei. Uiteindelijk maakte Van de Ven verschillende simpele schetsen, die Toverland-ontwerper Peter van Holsteijn als inspiratiebron kon gebruiken.





"Slechts drie jaar geleden wandelde ik nog vol trots met Ton door de bouwput die de Magische Vallei zou gaan vormen", vertelt Van Holsteijn nu. "Eeuwig zonde dat zo'n fijn mens en bron van inspiratie is heengegaan. Hij laat ons heel veel moois na."

Lovende woorden kwamen er eerder ook van Disney-grootheid Tony Baxter, die een groot deel van het ontwerpen van Disneyland Paris voor zijn rekening nam. Baxter onderhield een goede band met Van de Ven. "Ton, vandaag is wat jij maakt misschien gewoon een ontwerp. Maar in de toekomst is dit kunst."

Ton van de Ven, in 2002 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, was een fervent lezer van Looopings. Hoewel hij zich had voorgenomen om zich na zijn afscheid niet te veel te bemoeien met het reilen en zeilen binnen de Efteling, kon hij het niet laten om af en toe te reageren op Efteling-nieuws.



In november vorig jaar gaf hij nog zijn ongezouten mening over een nieuw logo op het entreegebouw van het attractiepark. In een van zijn laatste mails aan Looopings schreef Van de Ven: "Ik waardeer uw betrokkenheid en opvatting zoals verwoord. Een kritische consument oordeelt en meet altijd onderscheidend... Blijf daarvoor kiezen! En ach, het blijft toch de massa die de maatstaf voor de Efteling mede bepaalt."

In een interview uit 2002 sprak Van de Ven de inmiddels legendarische woorden: "Keer op keer bewees de Efteling zich in een ogenschijnlijke eenvoud die je nergens anders ziet. De gedachte die dan bij me opkomt, is dat men over de hele wereld heel veel schreeuwt, terwijl je met fluisteren veel verder reikt. Wij fluisteren hier bewust."

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be