Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Plopsa Resort Belgian Coast

Open brief aan Gert Verhulst: 'Maak Plopsaland handicap-vriendelijk!'

22-07-2015, 07.51 uur

Een 24-jarige scoutsleidster haalt hard uit naar Plopsaland De Panne. Volgens Lotte Berghmans, die kinderen met een fysieke of mentale beperking begeleidt op uitstapjes, is het pretpark absoluut niet geschikt voor gehandicapten. Dat schrijft ze in een boze open brief.

De brief is gericht aan Studio 100-eigenaar Gert Verhulst. "Wat een pracht van een dag had moeten worden, viel al bij aankomst in het water", aldus Berghmans. De leiding moest veertig verklaringen tekenen waarin staat dat Plopsa niet aansprakelijk gesteld kon worden bij ongelukken met de kinderen.

De attracties die bezocht konden worden, waren volgens de begeleidster op één hand te tellen. "En dat komt door een verschrikkelijk en rot systeem dat Plopsaland gebruikt." Per rit mogen maximaal twee gehandicapten mee, met twee begeleiders. Na het uitstappen moet de groep een extra rondje wachten. Daarna mogen de volgende twee gehandicapten plaatsnemen.

"Kan u zich inbeelden hoelang wij bij sommige attracties stonden?", vraagt Berghmans zich af. "Onze kinderen kunnen niet wachten, vandaar het aangevraagde bandje, de getekende papieren en de aankondiging op voorhand." Medewerkers bij de informatiebalie hebben de begeleiders aangeraden om de bandjes te verstoppen en de kinderen zich "zo normaal mogelijk" te laten gedragen, zodat ze de reguliere ingang konden gebruiken.

Berghmans sluit af met de woorden: "Gertje, ik hoop uit de grond van mijn hart dat u nooit te maken krijgt met de beperkingen waar onze kinderen mee leven." Het gehandicaptenbeleid van het pretpark lag in 2012 ook al eens onder vuur. "Als iedereen voor zichzelf wil uitmaken of hij al dan niet op een attractie kan, moet de aansprakelijkheid ook bij hen liggen", reageerde de directie toen.

Meer Plopsa Resort Belgian Coast
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be