Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Djurs Sommerland

Deens pretpark beschuldigd van racisme vanwege Afrikaanse draaimolen

27-06-2015, 13.57 uur

Een ruim twintig jaar oude pretparkattractie zorgt voor een hoop commotie in Denemarken. Attractiepark Djurs Sommerland wordt beschuldigd van racisme vanwege de Hottentot Karrusellen, een draaimolen met een Afrika-thema.

Bovenop de molen staat een zwarte Afrikaan met dikke lippen en grote oorbellen. Een belangenvereniging is een petitie gestart om de decoratie en de naam van de attractie aan te laten passen. Ook de rest van het Afrikaanse themadeel, met onder meer draaiende kookpotten, zou racistisch zijn.

"Stel je voor dat er een joods themagebied komt, inclusief een carrousel met een pop die kleren draagt uit concentratiekampen", zegt initiatiefnemer Josef Nielsen van het Everyday Racism Project. "Zou dat dan oké zijn?" De petitie werd tot nu toe door ruim 1200 personen getekend.

De directie van Djurs Sommerland betreurt alle ophef, maar is niet van plan om wijzigingen toe te passen. "Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen", reageert directeur Henrik Nielsen. "We respecteren alle meningen, maar zullen geen maatregelen nemen."

Facebook-pagina's die de controversiële attracties juist verdedigen, verzamelden bij elkaar al zo'n 20.000 sympathisanten.

Vorig jaar kwam de Efteling nog onder vuur te liggen omdat attractie Monsieur Cannibale racistisch zou zijn. Een Amerikaanse journaliste sprak schande van de "walgelijke portrettering van negers". Ook kwam de Efteling-klassieker voorbij in een documentaire over racistische denkbeelden in onze moderne cultuur.

Meer Djurs Sommerland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be