Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Looopings onthult: wat gebeurt er in het stationsgebouw van Efteling-achtbaan Baron 1898?

21-06-2015, 14.55 uur

De allerlaatste geheimen van de Efteling-achtbaan Baron 1898 worden ontrafeld. Looopings kan als eerste melden wat er gebeurt in het stationsgebouw van de nieuwe attractie. De twee showruimtes in het complex bleven tot nu toe geheim voor het grote publiek.

Durfals die de entree van Baron 1898 passeren, komen terecht in een oude goudmijn. Ze wandelen het achthoekige kleedlokaal binnen, waar plaats is voor precies 36 personen. In deze afgesloten ruimte wordt de eerste voorshow opgevoerd. De gierige mijnbaron Gustave Hooghmoed, het hoofdpersonage van de attractie, heeft hier twee projectieschermen opgehangen.

Met 'oude' foto's op het ene scherm en een Engelse vertaling op het andere scherm, legt hij uit dat de bezoekers mijnwerkers zijn die hun mijnhelm in ontvangst mogen nemen. Gouden bergen liggen voor hen in het verschiet, belooft Hooghmoed. In het midden van de ruimte staat een opvallende grammofoonspeler, die de muziek van de attractie afspeelt.De gasten horen de mijnbaron zeggen: "Met mijn kathedraal van staal daalt u af naar de diepste krochten." Ook vertelt hij in het Engels: "I welcome all of you miners from abroad in my beautiful mine." De stem van Hooghmoed is zoals bekend ingesproken door acteur Paul van Gorcum, de beroemde Baron uit Bassie en Adriaan.

Even later springen de diaprojectoren, vormgegeven als ouderwetse episcopen, zogenaamd kapot. Met behulp van moderne projectietechnieken verschijnen op de muren Witte Wieven: mythische wezens die de mijnwerkers proberen te waarschuwen. Zij zingen dat de groep terug moet gaan. "U zijt gewaarschuwd."

Hooghmoed wordt kwaad. Hij noemt de verschijning "bijgeloof" en zegt dat de bezoekers niet naar de Wieven moeten luisteren. De baron geeft de opdracht om verder te lopen naar de volgende ruimte, het loonlokaal. Daar verschijnt de hoofdpersoon voor het eerst 'in levenden lijve'. Bovenaan een trap staat een geavanceerde pratende robot die de baron moet voorstellen.De pop spoort de groep aan om door te lopen naar "het ophaalgebouw, waar uw transport gereed wordt gemaakt". Ook in de tweede voorshow spreekt Gustave Hooghmoed buitenlandse gasten aan. "Look at the instructions above the doors." De baron lacht, maar kijkt ook hooghartig. Hij sluit af met de gelukswens "Gluckauf!".

Daarna gaan de deuren richting het achtbaanstation open. De karretjes, met achttien zitplaatsen, staan al klaar. Ze brengen passagiers richting het ketelhuis, waar de liftheuvel begint. Ook hier komen de Witte Wieven terug. Eenmaal boven zakken waaghalzen bijna veertig meter naar beneden de grond in. Wat volgt is een dollemansrit met twee inversies: een halve looping met een halve kurkentrekker en een 'zero-gravity roll'.

Een select groepje medewerkers mag morgenavond al kennismaken met Baron 1898. Dan is de attractie voor het eerst helemaal in bedrijf, inclusief veel speciale effecten. Donderdag zijn alle personeelsleden van de Efteling welkom en vanaf 1 juli is de vrijevalachtbaan voor iedereen toegankelijk. De dag ervoor vindt de officiële openingsceremonie plaats, die live te volgen is op internet.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be