Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Aandeelhouders Disneyland Paris willen af van dure Disney-licenties

08-02-2015, 09.09 uur

Het is belachelijk dat Disneyland Paris jaarlijks tientallen miljoenen euro's kwijt is aan het betalen van Disney-licenties. Dat zeggen veel particuliere aandeelhouders van het bedrijf. Volgens hen wordt het pretparkresort op deze manier nooit winstgevend.

Disneyland Paris moet jaarlijks zo'n 10 procent van de totale omzet afstaan om de personages, decors, muziek en beelden van Disney te mogen gebruiken. De Amerikaanse Walt Disney Company is namelijk slechts deels eigenaar van het bedrijf. Het zou sinds 1992 gaan om een totaalbedrag van ruim 976 miljoen euro, omgerekend zo'n 42 miljoen euro per jaar. In dezelfde periode bedroeg het nettoverlies meer dan 2 miljard.

Aandeelhouders wijzen erop dat veel collegaparken met vergelijkbare constructies veel minder kwijt zijn. Zo betaalt de Britse parkengroep Merlin Entertainments, eigenaar van Legoland, slechts 2 procent van de omzet voor het gebruik van alle Lego-verwijzingen. Tokyo Disney, ook eigendom van een externe partij, zou ongeveer 7 procent kwijt zijn.

De klagers willen dat The Walt Disney Company stopt met het innen van de licentiekosten, in de hoop dat Disneyland Paris in de toekomst eindelijk winst gaat maken. Financieel directeur Mark Stead voelt daar niets voor. Hij noemt de vastgestelde 10 procent "redelijk gezien de huidige marktomstandigheden".

Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be