Efteling breekt met traditie: na dertien jaar weer een oer-Hollandse attractienaam
Gisteren, 18.41 uur

Met de naam voor een nieuwe attractie zorgt de Efteling voor een opvallende trendbreuk. Vanochtend maakte het park bekend hoe de drie vrijevaltorens bij Baron 1898 gaan heten: Hooghmoed. Het is voor het eerst in dertien jaar dat de Efteling géén algemene, internationale term kiest voor een attractienaam.
Na Raveleijn in 2011 werden alleen nog namen geïntroduceerd die door buitenlandse bezoekers goed uit te spreken zijn. Achtereenvolgens waren dat Aquanura (2012), Baron 1898 (2015), Symbolica (2017), Fabula (2019), Max & Moritz (2020), Nest (2021), Sirocco (2022), Archipel (2022) en Danse Macabre (2024).
Met Hooghmoed - een verwijzing naar de uitdrukking "hoogmoed komt voor den val" - gaat de Efteling weer op de oer-Hollandse tour. Een Engelsman of een Fransoos zal waarschijnlijk wat moeite hebben om de naam over de tong te laten rollen: het woord is niet echt geschikt voor de internationale gast.
Breed publiek bedienen
Waarom breken met een jarenlange traditie? "Het is niet zo dat dit een koerswijziging betekent in onze naamgeving", legt een Efteling-woordvoerder uit in gesprek met Looopings. "We kiezen nog steeds vaak bewust voor internationale namen om ook buitenlandse bezoekers te kunnen aanspreken en om een breed publiek te bedienen."
Hooghmoed vormt dus een uitzondering. "Soms komt er een naam voorbij die zó goed past bij het verhaal en de attractie, dat je die gewoon moet pakken. Hooghmoed is daar een mooi voorbeeld van." Volgens de voorlichter was het de enige logische keuze. "Dit was wat ons betreft een echte no-brainer."
Meer attractiecapaciteit
Wat ongetwijfeld ook mee zal spelen, is dat Hooghmoed een relatief kleine investering vormt die niet per se bedoeld is om veel extra bezoekers te trekken, laat staan uit het buitenland. Het doel van de toevoeging is met name om meer attractiecapaciteit te creëren, voor een bredere doelgroep.
De woordvoerder stelt dat de naam Hooghmoed in dit geval gewoon heel treffend was, om drie redenen: de naam van mijnschachteigenaar Gustave Hooghmoed, de link met het bekende spreekwoord én de verwijzing naar hoogte, wat uiteraard toepasselijk is in het geval van een freefall tower.