Spectaculaire beelden in nieuwe versie van vliegsimulator This is Holland
Vandaag, 09.59 uur

VIDEO Vliegsimulator This is Holland in Amsterdam is na acht jaar ingrijpend vernieuwd. De toeristische attractie werd voorzien van een nieuwe film, met verschillende nieuwe locaties. Zo vliegen bezoekers nu over de molens van Kinderdijk en muziekfestival Lake Dance heen. Bestaande scènes hebben een upgrade gehad. Ook de soundtrack werd opgefrist.
This is Holland opende in 2017. Ongeveer de helft van de oorspronkelijke film is vervangen. Aan de nieuwe versie werd zo'n twee jaar gewerkt. Eerder gebruikte men een helikopter om de beelden te schieten. Dit keer werd een speciale drone ingezet. Dat bood nieuwe mogelijkheden.
Zo bleek het eerder geen optie om met een helikopter over Kinderdijk te vliegen. Met de drone kon dat wel. Ook in de haven van Rotterdam bood een drone uitkomst: een shot waarin rakelings tussen twee schepen gevlogen wordt, was met een helikopter geen optie geweest.
Grote machine
"Het is een gigantisch grote machine met een camera die filmt in imax-formaat, waarvan er wereldwijd maar vier bestaan", legt dronebestuurder Tom Oudijk uit. "De drone is speciaal gebouwd voor This is Holland. Het was een uitdagende, maar unieke manier van filmen."
This is Holland is een flying theater dat volledig in het teken staat van beroemde Nederlandse bezienswaardigheden. In twee voorshows, die vorig jaar al vernieuwd werden, vertelt actrice Jolijn Henneman onder meer over de Nederlandse strijd tegen het water. Daarna volgt de negen minuten durende vlucht voor een gigantisch bolvormig scherm, waarbij gondels tot 10,5 meter boven de grond hangen.
Speciale effecten
Ze volgen de bewegingen van de film. Speciale effecten als nevel maken het vlieggevoel compleet. De initiatiefnemers beschrijven de beleving steevast als "The Ultimate 5D Flight Experience", maar die marketingterm is ietwat misleidend: er komt geen 3D-bril aan te pas.
De afgelopen weken waren de makers nachtenlang bezig om de nieuwe productie ter plaatse af te stellen, op het gebied van geluid en kleurcorrectie. Het inregelen van de bewegingen van de gondels gebeurde in samenwerking met fabrikant Brogent uit Taiwan. De soundtrack van Efteling-huiscomponist René Merkelbach is opnieuw afgemixt.
Vertalingen
Sinds donderdag draait de nieuwe film voor het grote publiek. De regie is wederom in handen van Dennis Bots. Exploitant Merlin Entertainments spreekt over een "spectaculaire verandering". De voorshows zijn momenteel beschikbaar in het Nederlands en Engels. Het is de bedoeling om binnenkort via een app meer vertalingen toe te voegen.
In de film komen nu de volgende locaties voor, in chronologische volgorde: Kinderdijk, Radio Kootwijk, De Groote Peel, De Hoge Veluwe, Slot Loevestein, de Waddenzee, het Paard van Marken, de Noordzee, de Oosterscheldekering, het Woudagemaal, Schiphol, Port of Rotterdam, Bourtange, tulpenvelden in Hoorn, skûtsjesilen in Langweer, luchtballonnen in Vijlen, de Oostvaardersplassen, natuurijs in Friesland, Lakedance Festival in Best, het Museumplein in Amsterdam en de Prinsengracht in Amsterdam.
Paleis Het Loo
Enkele bestemmingen hebben het veld moeten ruimen, waaronder de Zaanse Schans in Zaanstad, Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Zeeuwse natuurgebied Verdronken Land van Saeftinghe. Er zijn ook locaties waar opnieuw werd gefilmd, omdat de makers niet geheel tevreden waren over de oorspronkelijke beelden, zoals het Groningse vestingdorp Bourtange.