Veel strengere regels voor Britse dierentuinen: olifantenverblijven moeten gigantisch worden
27-05-2025, 23.22 uur

De regels voor Britse dierentuinen gaan flink op de schop. Vanaf 2027 gelden strengere normen voor onder meer dierenverblijven, verzorging en bezoekersinteractie. Eén van de opvallendste veranderingen: olifanten krijgen voortaan een buitenverblijf van minimaal 20.000 vierkante meter, bedoeld voor maximaal vijf dieren.
Voor iedere extra olifant moet daar nog eens 500 vierkante meter bij komen. Ter illustratie: als deze norm in Nederland zou gelden, zouden Artis, Diergaarde Blijdorp, Wildlands Adventure Zoo Emmen, Ouwehands Dierenpark, Burgers' Zoo, DierenPark Amersfoort en Eindhoven Zoo flink tekortschieten.
Hoewel de olifantenrichtlijn al in 2027 van kracht wordt, krijgen dierentuinen tot 1 januari 2040 de tijd om aan de nieuwe eisen te voldoen. Andere maatregelen worden sneller ingevoerd. Zo is het vanaf 2030 niet meer toegestaan om elektrische prikkels te gebruiken bij olifanten. Direct fysiek contact tussen verzorger en dier wordt verboden. Alleen werken met een fysieke barrière blijft dan nog toegestaan.
Leeuwen
Ook voor grote katachtigen als leeuwen, tijgers en luipaarden worden minimumnormen ingevoerd. Vanaf 2030 moet elk dier beschikken over ten minste 500 vierkante meter leefruimte. Voor groepen gelden extra eisen, zoals meer ruimte om conflicten te voorkomen en aparte binnenverblijven. Daarnaast zijn elementen als schuilplekken, klimstructuren, verrijkingsmateriaal en toegang tot buitenlucht verplicht.
Bezoekers krijgen ook te maken met nieuwe restricties. Aanraakbassins verdwijnen: vanaf 2027 mogen vissen, roggen, weekdieren en andere zeedieren niet meer geaaid worden. Drie jaar later, in 2030, stopt ook het langdurig vastbinden van roofvogels in dierentuinen.
Krokodillen
Voor alle roofdieren - waaronder beren, grote apen en krokodillen - geldt dat direct contact met verzorgers niet meer is toegestaan. Achter de schermen worden eveneens strengere eisen ingevoerd. Nacht- en isolatieverblijven moeten voldoen aan moderne normen op het gebied van daglicht en ventilatie.
Verder worden verrijkingsprogramma's verplicht en moet alle bezoekersinformatie wetenschappelijk kloppen. Inspecties krijgen een ander karakter: minder focus op het uiterlijk van een verblijf, meer op het gedrag en welzijn van de dieren. Wie een dierentuin wil blijven runnen, moet bovendien actief meedoen aan erkende fokprogramma's.