Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Thorpe Park

Video: recordbrekende achtbaan Hyperia officieel geopend

24-05-2024, 11.22 uur

De officiële opening van de hoogste en snelste achtbaan in het Verenigd Koninkrijk ging donderdagavond gepaard met vuurwerk, rookbommen, lichtshows en zelfs vliegtuigen. Het Engelse attractiepark Thorpe Park trok alles uit de kast voor de openingsceremonie van Hyperia, een hypercoaster van maar liefst 72 meter hoog.

Hoewel Thorpe Park bekendstaat als een achtbaanpark, was het alweer twaalf jaar geleden dat er een nieuwe rollercoaster opende. "Het wachten is beloond", vertelde Scott O'Neil, algemeen directeur van parkeigenaar Merlin Entertainments, tijdens zijn openingsspeech. Hij benadrukte dat Merlin nooit eerder zo veel geïnvesteerd heeft in één achtbaan.

Honderden genodigden kregen vervolgens de kans om het 995 meter lange stalen monster van fabrikant Mack Rides uit te proberen. Thorpe Park had geen internationale gasten uitgenodigd, op Looopings na. Hyperia is kort maar krachtig: van start tot finish duurt de beleving iets meer dan een minuut. De topsnelheid bedraagt bijna 130 kilometer per uur.

Untamed
De rit begint met een naar buiten gebogen bocht richting de liftheuvel, vergelijkbaar met de start van Untamed in Walibi Holland. Daarna razen passagiers door bijzondere elementen als een outward banked airtime hill en een stalled dive loop.

Voor Hyperia creëerde Thorpe Park een themagebied met de naam Fearless Valley, op de oude locatie van boomstambaan Logger's Leap. Een deel van de vaargeul van de waterattractie, gesloten in 2015, staat nog overeind. Aan de andere kant bevinden zich de restanten van de thrillride Slammer, gesloten sinds eind 2016. In 2021 opende in de buurt een Black Mirror-doolhof, maar ook die attractie is nu definitief dicht.

Stalen vleugels
Het achtergrondverhaal van de nieuwe coaster gaat over de dochter van een oude riviergod. Haar angst voor water hield haar gevangen op haar eiland. Uiteindelijk overwon ze haar angst door haar eigen stalen vleugels te maken en de diepte in te duiken.

"Toen reageerden de vleugels op wonderbaarlijke wijze op haar wil, waardoor ze hoger de lucht in werd gedragen", valt te lezen op de website van Thorpe Park. "Ze vloog en zweefde boven de wateren die haar ooit gevangen hielden. En nu is het jouw beurt." Het verhaal diende ook als inspiratiebron voor een dansact op een podium bij de ingang van de attractie.Meer Thorpe Park
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be