Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Emerald Park

Attractiepark in Ierland opent mythisch themagebied met twee achtbanen

23-05-2024, 12.00 uur

Het Ierse pretpark Emerald Park heeft deze week een nieuw themagebied geopend: Tír na nÓg, het land van de eeuwige jeugd. Er zijn twee verschillende achtbanen te vinden van de Nederlandse fabrikant Vekoma: suspended thrill coaster Na Fianna Force en family boomerang The Quest. Verder is er de zweefmolen Celtic Dreamer.

Ook voor de thematiek werd een Nederlandse partij ingeschakeld, namelijk het Zuid-Hollandse bureau Jora Vision. Nog niet alle thema-elementen zijn af. Zo wordt nog gewerkt aan voorshows bij de attracties.

Na Fianna Force is 750 meter lang en 32 meter hoog. De treinen, die onder de baan hangen, halen een topsnelheid van 90 kilometer per uur. Ze gaan drie keer over de kop. Het 450 meter lange parcours van The Quest wordt zowel vooruit als achteruit afgelegd, met een topsnelheid van 60 kilometer per uur. Het hoogste punt bevindt zich op 25 meter.

Zeven jaar
Emerald Park, dat in het verleden Tayto Park heette, investeerde 22 miljoen euro in het project. Vanwege problemen met bouwvergunningen duurde de ontwikkeling maar liefst zeven jaar. Het Keltische gebied heeft een oppervlakte van ruim 2,5 hectare. Naast de drie attracties werden eetgelegenheden en winkelruimtes gerealiseerd.

Oprichter Raymond Coyle kon de opening niet meer meemaken. Hij overleed in 2022. Zijn zoon Charles Coyle neemt nu de dagelijkse leiding op zich. Het park noemt Tír Na nÓg "de thuisbasis van Europa's langst verweven familie- en thrill-achtbanen". Dat record deelt men met het Duitse pretpark Tripsdrill, waar sinds 2020 twee dezelfde attracties staan.

Zwaarden
Om de themawereld tot leven te laten komen, werden bij een lokale smid dertig zwaarden, zeventig schilden, zeventig speren en vijftien bogen besteld. Voor de decors was meer dan 400 ton spuitbeton en 2400 ton beton nodig. Verder bestaat Tír na nÓg uit vijfhonderd volgroeide bomen en 50.000 planten. Met de uitbreiding hoopt Emerald Park uit te groeien tot "een entertainmentbestemming van wereldklasse".Meer Emerald Park
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be