Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Diergaarde Blijdorp - Rotterdam Zoo

Drama in Diergaarde Blijdorp: vijf zeeschildpadden dood door technisch mankement

14-04-2024, 12.51 uur

Diergaarde Blijdorp is vijf zeldzame zeeschildpadden verloren door een technisch defect. De Rotterdamse dierentuin ving de afgelopen maanden meermaals dikkopschildpadden op, die gevonden werden aan de Nederlandse kust. Het gaat om één van de grootste zeeschildpaddensoorten ter wereld.

Door een technisch probleem zijn meerdere dieren overleden. Dat gebeurde op vrijdag 5 april. "Een technisch mankement aan een sensor heeft in één van de tijdelijke quarantaine bassins de watertemperatuur dermate ontregeld, dat het vijf dikkopschildpadden fataal is geworden", meldt Blijdorp.

Het dierenpark noemt de gebeurtenis "een klap voor iedereen die zich de laatste maanden heeft ingezet voor het herstel van de afgelopen winter aangespoelde dieren". Er blijven drie exemplaren over. "Terwijl er onderzoek wordt gedaan naar de exacte oorzaak, gaat de zorg voor de overgebleven drie schildpadden uiteraard door."

Oceanium
Deze dieren zwemmen in twee andere bassins in de overdekte waterwereld Oceanium. Ze zijn volgens Blijdorp in afwachting van een uitzetting op de plek van herkomst. De dikkopschildpad, ook wel onechte karetschildpad genoemd, komt normaal gesproken voor in de Grote Oceaan, de Indische Oceaan, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Blijdorp heeft als enige Nederlandse partij de benodigde vergunningen en faciliteiten om zeeschildpadden op te vangen. "Als wij dieren die min of meer ten dode zijn opgeschreven uiteindelijk weer kunnen uitzetten, dan zijn dat mooie dingen", zei Blijdorp-dierverzorger Mark de Boer in februari. Hij vertelde dat de dieren ondergebracht zouden worden in een bassin van zo'n 21 graden.Meer Diergaarde Blijdorp - Rotterdam Zoo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be