Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Pairi Daiza

Populairste dierentuin van de Benelux bestaat dertig jaar: het verhaal van oprichter Eric Domb

08-05-2024, 09.37 uur

Klik hier voor alle afleveringen van de Looopings Podcast

In het zuiden van België ligt de best bezochte dierentuin van de Benelux: Pairi Daiza. Bij veel Nederlanders is de trekpleister nog onbekend, maar oprichter Eric Domb streeft ernaar om daar verandering in te brengen. In de Looopings Podcast vertelt hij hoe het indrukwekkende dierenpark dertig jaar geleden met horten en stoten van de grond kwam. In de beginjaren was de onderneming bijna failliet.

Domb komt uit de financiële en juridische wereld. In de jaren negentig ontdekte hij een terrein in Wallonië, waar hij - zonder enige ervaring of kennis - besloot een vogelpark te starten. Parc Paradisio was bij de start een kleinschalig park met lelijke verblijven en een slechte service, zegt de oprichter zelf. In plaats van kraanvogels troffen bezoekers voornamelijk kraanwagens aan.

Toch wist de bestemming te overleven. Jaar na jaar werd het park mooier en uiteindelijk lukte het om winst te maken. De focus op vogels verschoof al snel naar het realiseren van authentieke themawerelden, waarvoor Domb inspiratie haalde uit zijn verre reizen. Zijn doel: bezoekers een wereldreis laten maken in één dag, maar dan wel met extreem veel oog voor detail.

2,3 miljoen mensen
Door de planten, de bomen, de architectuur en de mensen even belangrijk te maken als de dieren, ontstond een bijzondere themabeleving. Tegenwoordig komen er zo'n 2,3 miljoen mensen per jaar op af. Een deel van de bezoekers kan tegenwoordig blijven slapen naast de wilde dieren, in speciale accommodaties grenzend aan de verblijven.

In de 64 minuten durende aflevering deelt de dierentuinbaas niet alleen zijn inspirerende levensverhaal, maar onthult hij ook wat zijn toekomstplannen zijn. Welke themawerelden zal Pairi Daiza de komende jaren openen? En waarom houdt Domb van oudsher eigenlijk helemaal niet van dierentuinen? De moedertaal van de ondernemer is Frans, maar voor de podcast schakelde hij naar Engels en Nederlands.

Beluister deze aflevering via SpotifyDe Looopings Podcast is er voor iedereen die meer wil horen over de wereld van pretparken, dierentuinen en attracties. We spreken met prominenten uit de branche over hun werkzaamheden, visie en toekomstplannen. Wil je reageren, mail ons dan.

Luisteren én abonneren kan via gratis podcast-apps als Spotify, Apple Podcasts, Podimo, YouTube, Overcast, Podcast Addict, Castro en TuneIn.
Meer Pairi Daiza
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be