Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Plopsa Resort Belgian Coast

Plopsaland schrapt statiegeld op drankjes, maar de prijzen stijgen: 'Drempel verlagen'

10-04-2024, 17.06 uur

Plopsaland De Panne is gestopt met het vragen van statiegeld. Tot nu toe moesten bezoekers 50 eurocent extra betalen bij het aanschaffen van drinken. Dat bedrag konden ze terugkrijgen als een verpakking weer werd ingeleverd bij een horecalocatie, op vertoon van de kassabon. Plopsa koos er vrijwillig voor: statiegeld op petflessen en blikjes is in België niet wettelijk verplicht.

Het beleid werd onlangs opnieuw onder de loep genomen. Daarbij is besloten om het statiegeld te schrappen. De maatregel geldt ook voor de andere drie Plopsa-parken in België: Plopsa Coo Ardennes, Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Station Antwerp.

Tegelijkertijd wordt frisdrank in veel horecagelegenheden niet meer verkocht in petflesjes van een halve liter, maar in blikjes van 33 centiliter. Een flesje Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Fanta of Sprite kostte voorheen 3,99 euro, plus 50 eurocent statiegeld. Nu rekent Plopsaland 3,50 euro voor een blikje. De prijs van Fuze Tea zakte van 3,99 euro voor 50 centiliter naar 3,75 euro voor 33 centiliter.

Duurder
Relatief gezien betaalt het publiek dus meer. Water van Chaudfontaine wordt nog wel verkocht in flesjes van een halve liter, voor 3,50 euro. Ook in winkels zijn nog flesjes frisdrank verkrijgbaar. Daar kosten ze 4,50 euro, 1 eurocent duurder dan het oude bedrag mét statiegeld.

Bezoekers kunnen blikjes en flesjes voortaan deponeren in speciale pmd-afvalbakken. "Op die manier sporen we onze bezoekers op een indirecte manier aan om zelf bewust te sorteren en op die manier hun steentje bij te dragen aan het milieu", vertelt een woordvoerster aan Looopings.

Comfort
Ondanks het wegvallen van het statiegeld draagt Plopsa duurzaamheid naar eigen zeggen nog steeds hoog in het vaandel. "We hebben opgemerkt dat het voor veel bezoekers toch best nog een drempel was om hun pmd-afval iedere keer terug te brengen naar een horecapunt." Met de aanpassing wil men "deze drempel verlagen en het comfort optimaliseren".Meer Plopsa Resort Belgian Coast
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be