Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Boudewijn Seapark

Wereldberoemde wetenschapper vraagt om sluiting Boudewijn Seapark

08-03-2024, 19.50 uur

Als het aan een bekende wetenschapper ligt, zijn de dagen van Boudewijn Seapark in Brugge geteld. Jane Goodall sprak afgelopen week het Vlaams parlement toe. Ze pleitte voor het sluiten van het Belgische dolfinarium, zodat er in België geen dolfijnen meer in gevangenschap leven.

De commissie Dierenwelzijn kreeg een presentatie van enkele deskundigen, waaronder dus Goodall. In een speciale videoboodschap legde ze uit waarom walvisachtigen niet geschikt zijn voor dierenparken. "Geen enkel dolfinarium, ook het Brugse niet, kan voldoen aan de behoeften van deze prachtige zeezoogdieren", aldus de wetenschapper.

"Hun leefomgeving is er veel te beperkt, veel te klein en te eentonig. Ik smeek jullie om te doen wat nodig is." Goodall is vredesambassadrice voor de Verenigde Naties en een gezaghebbende antropologe en biologe. Haar onderzoek naar chimpansees leverde veel wetenschappelijke kennis op. Ze zet zich al decennia in voor dierenrechten en natuurbescherming.

Verbod
Aanleiding voor de hoorzitting was een voorstel van politica Els Ampe (Voor U) om de dolfijnenpopulatie in Brugge geleidelijk af te bouwen. Ze vraagt om een verbod op het importeren van nieuwe dolfijnen, het fokken met de huidige dieren - zeven stuks - en het verhuizen van dolfijnen naar een ander dolfinarium.

Verder eist Ampe dat Boudewijn Seapark - zolang het park nog dolfijnen houdt - een buitenbassin van 1000 vierkante meter per dolfijn realiseert. Ook moeten de wanden voorzien worden van materiaal dat weerkaatsende geluidsgolven absorbeert. Dat kan geluidsoverlast voor de dieren tegengaan.

Depressief
Goodall deed ruim een jaar geleden al een vergelijkbare oproep. De boodschap wordt onderschreven door dierenrechtenorganisatie GAIA (Global Action in the Interest of Animals). GAIA beweert dat dolfijnen in gevangenschap vaak vroegtijdig overlijden, depressief zijn en agressief gedrag vertonen. De organisatie hoopt dat de Brugse dolfijnen overgebracht kunnen worden naar een Grieks reservaat.Meer Boudewijn Seapark
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be