Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling-fan maakt zelf schaalmodellen van de Stoomtrein

10-03-2024, 15.32 uur

Een Efteling-liefhebber uit het Brabantse Berkel-Enschot heeft de Stoomtrein in het klein nagemaakt. Gavin de Bruin (25) vroeg zich als kind al af: waarom bestaan er geen schaalmodellen van de Eftelingse stoomlocomotieven? Vorig jaar besloot hij het heft in eigen hand te nemen.

Met behulp van triplex en een figuurzaag maakte De Bruin een miniatuurreplica van de rijtuigen van de nostalgische attractie. "Uiteraard heb ik eerst een dagje Efteling gedaan om de Stoomtrein van dichtbij te bekijken", vertelt de twintiger. "Ik kwam thuis met foto's en tekeningen."

Uiteindelijk maakte de Efteling-fan negen open wagens, twee gesloten wagonnetjes en twee kolenwagens. Hij was er zo'n zes maanden mee bezig. "Het hekwerk werd gebogen uit ijzerdraad en de banken zijn roerstaafjes. Zo simpel kan het dus zijn." Voor de twee locomotieven werden bestaande producten geschilderd en aangepast. Dat nam ongeveer één maand per locomotief in beslag.

Dicht
De Stoomtrein in de Efteling is momenteel niet in opperbeste staat. Van de drie locomotieven Trijntje, Aagje en Moortje kampen de laatste twee met problemen. Daardoor rijdt momenteel alleen Trijntje. Omdat die loc regelmatig schoongemaakt moet worden, blijft de attractie tegenwoordig één dag per week dicht.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be